11 липня – Всесвітній день шоколаду

Баски першими почали відзначати день шоколаду? Та ну, – скажуть скептики. Та так, – підтвердять знавці.

У 1995 році у французькій частині країни Басків, запропонували 11 липня відзначати Всесвітній день шоколаду.

Країна Басків – це територія між річкою Адур і Піренеями, яка має свою унікальну мову і культуру, яка, за велінням долі, виявилася розділена на дві частини: північ Країни Басків належить Франції, а південна частина знаходиться в Іспанії. Французька країна басків обмежена Атлантичним океаном, з береговою лінією чистих піщаних пляжів, на які рік за роком стікаються туристи.

Я дуже люблю шоколад, у будь якому його прояві: і какао, і шоколад, і різні шоколадні косметичні процедури, і, навіть, обожнюю фільм “Шоколад”.

І як же я рада, що багато століть тому, ацтекський людинобог Кетцалькоатль створив райський сад, де росло дерево какао, з чого і розпочалась історія підкорення світу шоколадом і кавою.

В Європі гіркий напій перетворив у солодкий конкістадор Ернан Кортес, ще на початку 1520-х років. Привезену Ернаном Кортесом дивну коричневу гірку суміш застосовували як ліки. Щоб простіше було їх приймати, пілюлі трохи вдосконалили: додали цукор, мед, корицю і мускатний горіх. І ось воно чудо!

А перше знайомство Країни Басків з шоколадом відбулося у 16 столітті. Тоді Ізабелла I Кастильська (Ізабелла Католичка), королева Кастилії і Леона, дружина Фердинанда II Арагонського, династичний шлюб яких поклав початок об’єднанню Іспанії в єдину державу, спеціальним наказом постановили вигнати євреїв з Іспанії за гріховне заняття спекуляцією. Королі були безжальні: або хреститися, або забиратися геть. Євреї і забралися в Країну Басків.

Частина їх осіла в Байонні, саме тут вони розпочали виробництво шоколадного напою. Благо, що володіли вони таїнством і какао-бобами. З тих пір, а це майже 400 років, Країна Басків продовжує традиції шоколатьє, а Байонну називають батьківщиною шоколаду. Так що, бельгійці сильно лукавлять, коли кажуть, що шоколад з’явився у них раніше, ніж у всьому світі.

У наш час від різноманітності смакових нюансів справжнього баскського шоколаду голова йде обертом. Гіркий шоколад, їстівне золото, шматочки вишні, фісташки Бронте, пелюстки троянди, морська сіль з червоним вином, пелюстки зацукрованої фіалки. А особливої вишуканості надає шоколаду червоний перець, який спеціально вирощують в місцевому селі Еспелетт. Головним інгредієнтом при приготуванні ласощів, окрім незвичайних інгредієнтів, є частинка душі шоколатьє.

І якщо раптом ви завітаєте до Країни Басків і ви до сих пір не є справжнім цінителем шоколаду, просто спробуйте шматочок цього кулінарного шедевра. Та ви зрозумієте, що життя прожите не дарма.

А вам подобається шоколад?

Ксенія Миронова