Гарбузові вихідні: страви з гарбуза

Гарбузові вихідні: страви з гарбуза.

Осінь. Зміни природи, погоди та настрою. Пора готувати смачні осінні страви. В нас, наприклад, будуть гарбузові вихідні. Готуємо страви з гарбуза.

Сьогодні у меню:

  • гарбузово-горіховий суп,
  • гарбузова самса,
  • вареники з гарбузом.

Просто. Смачно. Корисно.

Гарбузово-горіховий суп

Інгредієнти:

  • Гарбуз – близько 200 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіхи (мигдаль, арахіс, волоський) – 1/2 склянки
  • Селера – 1/2 великого кореня
  • Цибуля-порей – 1 стебло
  • Овочевий бульйон або вода – 2-2,5 склянки
  • Куркума, зелень, сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Поріжте цибулю і селеру кубиками. Моркву натріть на крупній тертушці. Горіхи розтовчіть до неоднорідної крихти.
  2. Розігрійте куркуму на середньому вогні, додайте цибулю та моркву, горіхову крихту і селеру. Тушіть протягом 10 хвилин, поки селера не стане м’якою. Якщо потрібно, додайте воду або бульйон.
  3. Гарбуз поріжте кубиками.
  4. Додайте до зажарки бульйон, сушену зелень, посоліть, додайте гарбуз. Готуйте на середньому вогні до м’якості гарбуза, орієнтовно 10-15 хв.
  5. У вже готовий суп додайте нарізану кільцями цибулю-порей і дайте постояти хвилин п’ять.

Гарбузова самса

Інгредієнти:

Тісто:

  • борошно – 1,5 склянки
  • вода – 0,5 склянки
  • сіль – 0,5 ч.л.
  • оливкова олія – ​​близько 1 ч.л.

Начинка:

  • гарбуз – 350 г
  • цибуля – 1 шт.
  • сіль, спеції – за смаком
  • оливкова олія – ​​близько 2 ст.л.

Приготування:

  1. Просійте борошно, зробіть поглиблення і влийте воду. Перед цим розчиніть у воді сіль. Поступово замісіть тісто. Не поспішайте вливати всю воду, можливо ваша мука візьме менше, тісто повинно бути крутим. Після того, як замісили круте тісто, залиште його відпочити протягом півгодини або більше.
  2. Розкатайте тісто (на плівці або рушнику) в тонкий прямокутний пласт товщиною не більше 2 мм. Змастіть маслом по всій поверхні і акуратно заверніть в тугий рулет. Залиште в холодильнику мінімум на півгодини.
  3. Начинка: гарбуз натріть на крупній тертці. В окрему миску дрібно наріжте цибулю, посоліть і пожмакайте рукою, щоб вона пустила сік і пом’якшала. Змішайте цибулю з попередньо віджатим від соку гарбузом, посоліть і додайте спецій.
  4. Рулет з тіста наріжте на шматочки шириною 2.5-3 см, покладіть вгору зрізом- «спіраллю» і розкатайте товщиною 2 мм.
  5. Кожен коржик змастіть маслом, положіть зверху начинку і зліпіть трикутні пиріжки.
  6. Духовку розігрійте приблизно до 200 С, змастіть деко олією або проложіть пергаментним папером, викладіть самсу зрізом вниз. Випікайте 15-20 хвилин до золотистої скоринки.

Вареники з гарбузом

Інгредієнти:

Тісто:

  • борошно – 1,5 склянки
  • вода – 0,5 склянки
  • сіль – 0,5 ч.л.
  • оливкова олія – ​​близько 1 ч.л.

Начинка:

  • гарбуз – 400 г
  • сіль, спеції, сушена зелень

Приготування:

  1. Просійте борошно, зробіть поглиблення і влийте воду. Перед цим розчиніть у воді сіль. Поступово замісіть тісто. Не поспішайте вливати всю воду, можливо ваша мука візьме менше, тісто повинно бути крутим. Залишити його відпочити на півгодини.
  2. Для начинки, потріть гарбуз, додайте куркуму, сушену зелень та ретельно відіжміть сік.
  3. Тісто розріжте на кілька частин, зробіть з кожної ковбаску товщиною близько 2-3 см, відріжте шматочки приблизно такої ж довжини, сформуйте кульки і розкатайте їх у тонкі невеликі круги.
  4. Положіть на кожну по чайній ложці начинки і заліпіть вареник.
  5. Відваріть в киплячій підсоленій воді, поки не спливуть.

Перед подачею посипати зеленню.

Смачного!