Лептин

лептін

Лептин виробляється жировими клітинами, під його дією знижується апетит та кількість спожитої їжі, а також збільшуються енергетичні витрати організму. Саме він посилає сигнал в мозок, що ми ситі. Дивіться, як це відбувається.

Після чергового прийому їжі жирові клітини продукують гормон ситості.

стрілка вниз

Клітини жирових тканин випускають фермент в кровотік.

стрілка вниз

З кров’ю гормон потрапляє в один із відділів головного мозку, гіпоталамус.

стрілка вниз

Гормон ситості лептин передає в гіпоталамус сигнал про те,
що організм отримав необхідну йому кількість поживних речовин.

стрілка вниз

У відповідь реакції на дію лептину мозок віддає команду
збільшити енергетичні витрати і знизити рівень апетиту.

Але, як не дивно, при надлишку лептину сигнали про ситість перестають надходити в мозок: так, у огрядних людей рівень цього гормону помітно перевищує норму. Надії, які у свій час покладалися на синтетичний лептин як дієвого і універсального засобу для схуднення, не були виправдані. Додавання його в препарати для зниження маси тіла не приносить ніяких результатів.

У разі, коли концентрація лептину в крові є нормальною, відбувається підтримка оптимального рівня глюкози, так що організм отримує достатню кількість енергії, і обмін речовин відбувається правильно.

Крім основного призначення – регулювання і коригування енергетичного балансу – лептин має ще деякі додаткові обов’язки:

  • впливає на фертильність;
  • бере участь в роботі головного мозку;
  • бере участь в імунних процесах.

Лептинова «система», яка функціонує правильно, оберігає організм від розвитку патологій харчової поведінки – переїдання і анорексії.

Основними наслідками, до яких призводить підвищений лептин, є наступні патологічні стани:

  • цукровий діабет через пригнічення продукування підшлунковою залозою інсуліну;
  • зниження еластичності судин;
  • утворення тромбів;
  • підвищений ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.