Цього разу ми приготуємо дуже просте та пісне печиво Кураб’є по-грецьки, яке дуже смакує і до чаю, і до кави.
«Кураб’е» в перекладі з арабської означає «солодощі».
Давним-давно розбійники забралися до палацу перського султана і винесли звідти всі продовольчі запаси. У коморі практично не залишилося ніяких продуктів і ні з чого було приготувати солодощі, які так любив султан. Побоюючись гніву правителя, повар спік печиво з усього, що знайшлося в коморі: трохи борошна, жменя цукру, пара яєць і крапелька масла. А для того, щоб печиво мало витончений смак, він додав дрібку шафрану і посипав цукровою пудрою. Султану дуже сподобались нові солодощі і з тих пір, кураб’є стало часто з’являтися на його столі.
Є багато цікавих рецептів кураб’є. Якось ми готували кавове кураб’є – таке ніжне, м’яке і розсипчасте з насиченим кавовим смаком, яке тане в роті і відрізняється ніжним вершковим смаком, м’якою текстурою і тонким ароматом східних прянощів, а у будинку в цей час стояв аромат справжньої кав’ярні.
Інгредієнти:
- 1 стакан (250 мл) оливкової олії,
- 1/2 склянки вина (у мене було червоне напівсолодке),
- 6 ст.л. цукру,
- цедра одного лимона,
- 500 г борошна з розпушувачем,
- 1 ч.л. кориці,
- 1 ванільний цукор,
- кілька штук лукума для начинки,
- цукрова пудра.
Приготування:
- В окремо миску просіяти борошно.
- В іншій мисці змішати масло, вино, цедру лимона, цукор та корицю.
- Потім поступово засипати борошно і замісити м’яке і податливе тісто (при необхідності можна підсипати трохи борошна). Тісто має добре лепитися.
- Якщо лукум великий – то порізати його шматочками. Якщо лукумчики маленькі, то можна і не різати.
- З кульки тіста, розміром з дрібне яйце, зробити коржик, завернути шматочок лукума і знову скатати в кульку.
- Викласти на деко на лист пекарської папери, змащеної олією.
- Випікати пісне печиво кураб’є в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 хвилин. Печиво має зарум’яниться, але не сильно.
- Готове печиво трохи охолодити, а потім обваляти у цукровій пудрі. В пакетик насипати трохи цукрової пудри і пакетик ванільного цукру, скласти туди 3-4 печива і ніжно потрясти, щоб печиво не розсипалось.
Ось і аромат справжнього свята!
Пісне печиво Кураб’є по-грецьки виходять розсипчастим. Лежати воно може довго – адже немає ні масла, ні молока, ні яєць, тобто псуватися тут нічому. Начиняти його можна також горіхами або родзинками.
Однак, навряд ваші домашні довго будуть дивитися на таку красу і смакоту, все зметуть швидко, гарантуємо!
Ще більше цікавих корисних рецептів тут, рецептів кави та смаколиків до кави – тут.
Ксенія Миронова