Прекрасні бразилійки

кошики "Каріокас"

Прекрасні бразилійки

От як назвати жительку бразильського міста Ріо-де-Жанейро? Ріо-де-жанейрянка, чи як? Безглуздо якось виходить. А в Бразилії це звучить дуже красиво – каріока. І їм, цим чарівним каріокам, кондитери присвятили тістечка з кавовою начинкою.

Кошики «Каріокас», або Тістечка з кавовою начинкою

50 г вершкового масла, по 100 г борошна й мигдальних або волоських горіхів, 120 г цукру, 1 яйце, 4 жовтки, чашка міцної чорної кави.

Борошно просійте, порубайте з маслом, змішайте з 3 ст. ложками цукру, додайте яйце, замісіть тісто й залишіть постояти певний час. Вимийте гарячою водою 12 формочок для кошиків, висушіть, поставте щільно одна до іншої. Тісто розкачайте не занадто тонко, обережно підніміть і накрийте ним формочки. Притисніть долонями, надлишки видаліть, а решту тісто вдавіть пальцями й вистеліть формочки. Розчиніть 100 г цукру в гарячій каві й варіть 5 хвилин. Охолодіть і змішайте з жовтками й дрібно порізаними горіхами. Наповніть цим кремом формочки на дві третини висоти й випікайте 15 хвилин у середньо нагрітій духовці. Після випічки відразу ж вийміть із формочок.

Кава по-бразильськи

2 ч.л. кави, 1/4 ч.л. какао, цукор за смаком, 1 маленька чашка рому, 40 мл вершків, 100 мл води.

Із води, цукру та какао приготувати гарячий напій, додати каву. Суміш прокип’ятити, потім процедити, якщо потрібно – додати цукор та розлити в чашки, але так, щоб вони залишались неповними. Каву ароматизувати ромом, додати його за смаком. Додати вершки.