ТОП 14 страв грецької кухні

Кожен, хто побував в Греції, ніколи не забуде спекотне грецьке сонце, пляжі з білосніжним піском і блакитною морською водою, затишні маленькі таверни, їх по-домашньому просту та неймовірно смачну їжу. В цій статті ТОП 14 страв грецької кухні.

Грецький салат

грецький салат

Грецький салат – зірка грецької кухні. Приготувати грецький салат дуже просто: поріжте свіжі огірки, помідори, червону цибулю, болгарський перець, маслини і, звичайно ж, сир Фета. Заправте запашною оливковою олією. Перемішайте. І, вуаля! Грецький салат готовий! У деяких варіаціях грецького салату можна побачити листя салату, каперси.

Мусака

мусака

Мусака є традиційною стравою не тільки грецької кухні, але й молдавської, болгарської, сербської, боснійської, румунської. Класична грецька мусака – це 3 шари: шар з баклажанів та оливкової олії, шар з баранини (іноді телятини) та помідорами та верхній шар – це соус бешамель. Іноді додають кабачок, картоплю чи гриби. Традиційно мусака подається з сиром фета, листям салату, цільнозерновим хлібом і червоним вином.

Салат-соус Дзадзикі

соус дзадзикі

Салат-соус Дзадзикі – це соус на основі грецького йогурту, огірків, часнику, зелені та спецій. Подається в якості окремої закуски або заправки до основної страви.

Тарамасалат або “червона ікра” по-грецьки

тарамасалата

Тарамасалат – закуска на основі ікри копченої тріски, оливкового масла, часнику і лимона. Подається з хлібом та оливками.

Тірокафтері

Тірокафтері – традиційна м’яка сирна закуска і перцю (гострих сортів).

Мелідзаносалата

мелітзаносалата

Мелідзаносалата – суміш з запечених баклажанів, рослинного масла, спецій, лимона і запашного часнику. Іноді в блюдо додають йогурт, томати, приправляють зеленою цибулею. Дієтологи називають це блюдо бездоганним з точки зору принципів правильного харчування, а гурмани по праву вважають таке поєднання продуктів ідеальним за смаком.

Сувлакі

сувлакі

Сувлакі – шашлик на дерев’яній шпазі з будь-якого виду м’яса або риби. Страву подають з хлібом і овочами.

Гірос

гірос

Блюдо схоже на дьонер-кебаб або шаурму, обов’язковий інгредієнт – картопля фрі.

Риба і морепродукти

морепродукти

Дарам моря приділяється особлива увага, з них готують кулінарні шедеври, які легко зачарують найвибагливішого гурмана. Обов’язково спробуйте восьминогів, креветки на грилі і рибу меч.

Спанакопіта

спанакопіта

Спанакопіта – грецький пиріг з листкового тіста чи тіста філо з начинкою зі шпинату, сиру фета та зелені.

Пастіціо

пастіціо

Листкова запіканка з пасти, фаршу, традиційного білого соусу.

Оливки і все з них

оливки

Оливки – це традиційний грецький продукт, різних сортів та розміру. У грецькій кухні є багато страв з оливок, салати та пастоподібні закуски. Все свіже і дуже смачне.

Лукумадес

лукумадес

Лукумадес – кульки, виготовлені з тіста, приправлені спеціями, политі медом, присипані цукровою пудрою.

Пахлава

пахлава

Пахлава – традиційний грецький десерт з листкового тіста, начинкою з фруктового сиропу та подрібнених горіхів. Як правило, готують з 33 шарів тіста (символ віку Христа).

Ще більше цікавих рецептів грецької кухні ТУТ.

Ксенія Миронова

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.