ТОП 20 корисних продуктів, які завжди є на моїй кухні

«Ти – те, що ти їси» – назва популярного британського телешоу (You Are What You Eat) та непорушна істина. Вже давно не секрет, що наше харчування та вживання достатньої кількості чистої води визначає стан нашого здоров’я, дарує нам енергію та гарне самопочуття.

Усі ми хочемо бути здоровими, стрункими та енергійними.

Усі ми хочемо зранку вставати бадьорими, з гарним настроєм та ясним розумом.

Усі ми хочемо, щоб протягом дня у нас було гарне самопочуття та наше тіло було у тонусі не за рахунок кави чи шоколаду.

Усі ми хочемо швидко засипати та не прокидатись уночі від дискомфорту в животі.

Найчастіше ми замислюємося про це, коли хвороба вже дала про себе знати … Але зайнятися здоров’ям ніколи не пізно. Якщо не ВИ, то хто?

Звісно, активний спосіб життя та заняття спортом – це дуже важливо. АЛЕ: найважливішим є вживання достатньої кількості чистої води та корисне харчування.

ТОП 20 продуктів, які майже завжди є на моїй кухні:

  • Чиста вода – основа основ. Від того, скільки рідини ми випиваємо в день, залежить наше самопочуття і здатність ясно мислити. Вживання достатньої кількості води допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.
  • Авокадо – містить декілька сильних антиоксидантів, гормон настрою – триптофан, а також ненасичені жирні кислоти, весь комплекс відновлюючих енергетичних балансів клітин, має 100% лужну реакцію, є інгредієнтом багатьох салатів світової кулінарії.
  • Топлене масло гхі. Масло гхі – очищене топлене коров’яче масло. Чим воно старше, тим цінніше, і тим більш корисні його властивості. В процесі обробки воно в процесі обробки воно набуває оптимальні складові. При перетоплюванні з початкового продукту видаляються шкідливі домішки, молочні білки, цукор і вода, та залишаються: вітамін Е – сильний антиоксидант, вітамін А – не міститься ні в одному з їстівних масел крім гхі, незамінні жирні кислоти (вміст лінолевої кислоти 4 – 5%).
  • Овочі: капуста брокколі – містить індол-3-карбінол – унікальний антиоксидант, який у 4 рази знижає ризик захворіти раком молочної залози, капуста білокачанна, морква, селера, цукіні, томати черрі, гарбуз, буряк.
  • Зелень: шпинат (свіжий або заморожений), рукола, кейл, кінза, кріп, петрушка.
  • Рослинний білок: нут, сочевиця, маш, тофу.
  • Безглютенові крупи: гречка, пшоно, рис, кукурудза, кіноа, амарант, соя, сорго, тапіока.
  • Цільнозерновий хліб (без дріжджів та без глютену).
  • Необсмажені горіхи.
  • Фрукти, сухофрукти та ягоди: яблука, банани, цитрусові (лимон, грейпфрут, апельсин), виноград (чим темніший, тим краще), абрикоси, чорниця, фініки, курага.
  • Для випічки: нутова мука, мигдальна мука, кукурудзяна мука.
  • Насіння: льону, кунжут, соняшникове, гарбузове.
  • Продукти бджільництва: гречаний мед, перга, пилок.
  • Горіхове молоко або кокосове молоко.
  • Супер замінники тваринного білка: хлорелла та спіруліна.
  • Яйця.
  • Морська риба та морепродукти.
  • Сири: сир тофу, сири з козиного молока, сири типу brie, camambert, старий гауда чи пармезан.
  • Жири: оливкова олія, кунжутна олія, льняна олія, кокосова олія.
  • Напої: шен пуєр (темніший) або шу пуєр (світліший); молочний оолонг, білий чай, матча, зелений чай, синій чай, какао, цикорій, ромашка, імбир, м’ята, чабер, іван-чай.
  • Гіркий шоколад на стевії (більше 80% какао).

Все починається з першого кроку. Подивіться на продукти на своїй кухні та запитайте себе: якби ви  вже дотримувались здорового способу життя, мали хороші звички, максимально дбали про здоров’я себе та своїх близьких, які б продукти ви завжди мали на своїй кухні?

І продовжується – дією. Позбавтесь від некорисних продуктів, особливо тих, які містять глютен, та замініть їх на більш корисні.

Чим та чому є небезпечним глютен, які продукти містять глютен і де глютену немає ви дізнаєтесь у наступних статтях.

Любіть себе та свій організм та будьте здорові!

Ксенія Миронова