Її величність Хурма

Вона з півдня, багата на вітаміни, має медовий смак і ніжну м’якоть, коли незріла – дуже терпка… а взагалі помаранчевого кольору та кругла … не фрукт, не овоч, а ягода… латиною diospyros, що в перекладі значить “їжа Богів”… дуже любить тепло і дозріває в тропічному кліматі … і в нас є лише 2 місяці, щоб встигнути насолодитись смаком ...

Про що я? Ну, звісно, про дуже корисну та смачну хурму. В цій статті ви дізнаєтесь, які є сорти хурми, як обрати дозрілу хурму, в чому користь хурми та навчимось готувати салат з хурми та кус-кус з хурмою.

Які є сорти хурми

Різноманітність сортів та смаків хурми вражає:

  • королівська – найбільша, дайте їй кілька діб полежати в теплі і ви відчуєте всю її в’язкість, аромат та терпкість,
  • корольок – має середній рівень в’язкості і терпкості,
  • чорне яблуко або шоколадна – найбільш ароматна та запашна, коричневого кольору та має форму помідора,
  • факел – кругла, яскрава, трохи червонуватого кольору, м’яка та дрібна,
  • інжирна – за кольором, смаком, ароматом і формою схожа на інжир та дуже м’яка.

Як обрати дозрілу хурму

Дозріла хурма – м’яка, з твердою і гладкою шкіркою, з коричневими пелюстками, м’якіть – желеподібна, бочка – м’які, плодоніжка – суха та потемніла, у деяких сортах є коричневі смужки на шкірці, на смак практично не відчувається в’язкість і терпкість.

В чому користь хурми

  • хурма є природним джерелом вітаміну A: чим яскравіше колір хурми, тим вітаміну А більше,
  • хурма багата калієвими солями, які є корисними для серцево-судинної системи,
  • хурма виводить солі натрію,
  • хурму можна використовувати як зміцнювальний засіб при розладах кишковика,
  • хурма – відмінний сечогінний засіб,
  • вживання хурми підвищує імунітет, який восени знижується у всіх людей,
  • хурму можна використовувати як компонент масок для проблемної шкіри,
  • хурма сприяє загоєнню ранок, очищає шкіру,
  • хурма містить велику кількість антиоксидантів – це сприяє зв’язуванню вільних радикалів, які руйнують клітинну структуру,
  • у хурмі багато харчових волокон і більше вітаміну С, ніж в яблуках,
  • хурма – профілактичний засіб від атеросклерозу.

Салат з хурмою та сиром

Інгредієнти:

  • хурма – 1 шт.,
  • тертий сир – 2 ст.л.,
  • суміш салатного листя – 40 г,
  • горіхи – за смаком,
  • заправка: 1 ст.л оливкової олії + 1 ч.л меду + 1 ч.л лимонного соку + 1 ч.л дижонської гірчиці + сіль + чорний перець.

Приготування:

  1. Змішати інгредієнти для заправки вінчиком.
  2. Хурму порізати великими кусками.
  3. Салатне листя порвати руками.
  4. Змішати хурму з салатним листям.
  5. Посипати тертим сиром та подрібненими горіхами.
  6. Полити заправкою.

Хурма, запечена з кускусом

Інгредієнти:

  • тверда хурма – 2 шт.,
  • запарений кус-кус – 80 г,
  • цибуля – 1 шт.,
  • чорнослив – 20 г,
  • бекон – 50 г,
  • соєвий соус – 1 ст.л,
  • олія – 1 ст.л.

Приготування:

  1. Кус-кус залити кип’ятком і залишити на 5 хвилин.
  2. Цибулю і бекон дрібно порізати та обсмажити на олії.
  3. Чорнослив запарити та дрібно порізати.
  4. Змішати кус-кус з чорносливом, цибулею та беконом, додати соєвий соус. Перемішати.
  5. У хурми зрізати верхівку, видалити м’якоть (з неї можна приготувати салат за рецептом вище) та залишити стінки товщиною 5-6 мм.
  6. Наповнити хурму начинкою.
  7. Випікати при температурі 200С протягом 20-25 хв, можна менше, щоб вона не втратила форму.

І трохи сонця на початку зими – готово! Подавати у гарячому вигляді та доброму настрої.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.