“Йодований соус” за рецептом Г. Шаталової – це морська капуста, яка, як і інші морські водорості, виключно багата мікро- і макроелементами, олія та спеції. Нічого зайвого. Можна довго перерахувати позитивні властивості морської капусти, але кожен повинен знати, що цей “Йодований соус” особливо корисний у ХХІ столітті – столітті сучасних технологій та підвищеної радіації.
Інгредієнти:
- сушена морська капуста – 1 склянка,
- окроп – 2,5 склянки,
- насіння коріандру – 3 ст. л.,
- насіння кмину – 1 ст. л.,
- духмяний горошок – 16 зерен,
- гвоздика – 2-3 бутони,
- ріпчаста цибуля – 10 шт.,
- соняшникова або кукурудзяна олія – 100-150 г
Приготування:
- Сушену морську капусту висипати в літрову банку, залити крутим окропом, накрити серветкою і протягом декількох годин дати набрякнути.
- Перемолоти все прянощі, змішані разом, в кавомолці.
- Прянощі всипати в набряклу капусту і ретельно перемішати.
- Цибулю очистити і нашаткувати якомога дрібніше. Якщо ви любите часник, то можна додати 4-5 зубчиків.
- Цибулю ретельно перемішати з соусом, додати рослинне масло за смаком.
- Вимісити ложкою, як би забиваючи повітря в соус.
- Наступного дня соус готовий. Він може зберігатися в холодильнику 10-15 днів.
- Змішайте зі склянкою дрібно нашаткованої зелені.
Якщо креветки, краби і лангусти все-таки на столі присутні досить рідко, то про рибу цього сказати не можна. Широкий діапазон цін дозволяє вибрати будь-який сорт: дешевше – оселедець, минтай і тріска, подорожче – окунь, камбала, хек. Вміст йоду в рибах різних порід також варіюється, але що дивно: залежить це не стільки від виду риб, скільки від їх жирності. Йод накопичується в риб’ячої жировому прошарку, і вживання самого риб’ячого жиру буде корисно в двох аспектах: організм одночасно насичується вітамінами і йодом.
Щоб наситити себе йодом, найкраще їсти морську в’ялену рибу або свіжого посолу: при тепловій обробці значна частина йоду руйнується.
Морська капуста є практично єдиним джерелом харчового йоду, необхідного для нормального функціонування щитовидної залози. Йод присутній у ній у формі комплексу з амінокислотами, що сприяє більш ефективному його засвоєнню організмом.
У 10 г морської капусти міститься легко засвоюваних організмом сполук йоду стільки ж, скільки в 11 кг тріски. Морська капуста має високу ефективність завдяки збалансованому природою якісному і кількісному складу біологічно активних речовин. Щоденне вживання морської капусти допоможе вам забезпечити нормальну життєдіяльність організму, позбутися від ряду хвороб.
Склад:
У 100 г продукту в середньому міститься:
- енергії – 1470 кДж (350 ккал),
- білків – 12 г,
- вуглеводів – 70 г,
- жиру – 0,5 м
Поєднання всіх цілющих властивостей ламінарії забезпечує високий лікувально-профілактичний ефект як при внутрішньому, так і при зовнішньому застосуванні водорості.
В основі цього чудодійного продукту:
- доступні організму форми амінокислот,
- поліненасичені жирні кислоти,
- альгінати,
- вітаміни (А, С, В, В1 В2, В3, В6, В12, Е, К, РР),
- макро – і мікроелементи (К, Nа, Са, Ма і ін.),
- біоактивні природні сполуки.
Властивості:
- виводить з організму солі важких металів і радіонукліди з продуктів.
- нормалізує функцію щитовидної залози;
- підвищує імунітет;
- регулює рівень холестерину в крові;
- стабілізує обмін речовин;
- покращує функції серцево-судинної, центральної нервової та дихальної систем;
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.
В Японії існує більше 150 кулінарних рецептів по приготуванню страв з використанням морської капусти. Перед приготуванням морську капусту промити теплою водою на ситі і замочити на 1 ч для набухання, потім можна відварити протягом 15-30 хвилин, відвар злити. Варену морську капусту використовувати для приготування холодних і гарячих страв, можна додавати її по 10-15 г в щі, супи, борщі, розсольники. З неї можна приготувати рагу, котлети, зрази, запіканку і інші блюда.
Варену морську капусту краще зберігати в холодильнику.
Ще більше рецептів корисних страв в нашій рубриці Смачні рецепти.