Бабагануш, хумус, гуакомолле – це закуски. Їх краще відразу готувати багато, тому що точно зацінить вся сім’я. Вони ідеальні як доповнення до обіду, перекусу, або просто як пасти для бутербродів. Їх можна зберігати в холодильнику кілька днів, хоча, на практиці, такі закуски дуже-дуже швидко зникають.
Бабагануш
Інгредієнти:
- баклажани – 2 шт.
- лимон – 1 шт.
- паста тахіні – 3 ст.л.
- часник – 1-2 часточки
- сіль / перець – за смаком
- свіжа петрушка
Приготування:
- Баклажани проколоти і запекти в духовці при температурі 200°С до м’якості.
- Вийняти. Щоб легше було знімати шкірку, покласти в миску під кришку, або в поліетиленовий пакет.
- Коли баклажани охолонуть, очистити від шкірки, перекласти в глибоку миску і виделкою або блендером збити до консистенції пюре.
- Додати лимонний сік, пасту тахіні, вичавлений часник, сіль, перець і оливкову олію.
- Ретельно перемішати і посипати дрібно порізаною петрушкою.
От і все! Бабагануш можна їсти теплим або холодним, мазати на хліб або використовувати як гарнір.
Хумус
Інгредієнти:
- нут – 250 г
- морква – 1шт.
- стебла селери – 2 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- паста тахіні або кунжутне масло – 3 ст.л.
- лимон – 1 шт.
- часник – 1-2 часточки
Приготування:
Все набагато простіше, ніж ви думаєте.
- Нут замочити на 3-4 години. Промити, покласти в каструлю, залити холодною водою.
- Туди ж покласти очищену цибулю, крупно нарізану моркву і селеру, поки без солі.
- Відварити до готовності, але не переварювати, щоб нут не розварився.
- Злити воду, вийняти моркву, цибулю і селеру.
- Нут разом з овочевим бульоном та оливковою олією збити блендером.
- Додати мелений кумін, пасту тахіні або кунжутне масло, лимонний сік, часник, посолити і поперчити (кайєнським перцем).
Власне, все! Подаємо і насолоджуємося!
Елементарний гуакомолле
Цей соус ідеальний і як паста для бутерброда, і як гарнір.
Інгредієнти:
- м’яке авокадо – 1 шт.
- лайм – 1 шт.
- перець чилі – маленький стручок
- зелена цибуля – 10 г
- свіжий коріандр (кінза) – 1 пучок
- помідор – 1 шт.
- сіль і перець – за смаком
Приготування:
- Лук і кінзу дрібно порізати. Чилі – ще дрібніше.
- Помідори очистити від насіння і зайвого соку, порізати маленькими кубиками.
- Почистити авокадо, прибрати ядро, покласти в миску, полити соком лайма чи лимона, добре розім’яти виделкою до стану пюре.
- Додати помідори, рубану зелень. Посолити, перчити, гарно все перемішати.
Наш гуакамолле готовий!