Продовжуємо мандрівку гастрономічною Грецією. Цього разу ми приготуємо пиріг, названий на честь Св. Фанурія, Фануропіта (φανουρόπιτα).
Говорячи про назви грецької випічки, легко помітити, що майже будь-який пиріг називається словом, в якому поєднуються 2 кореня: перше слово позначає те, з чого зроблена начинка, а друге – просто слово пиріг “η πίτα”.
Наприклад:
- тіропіта (τυρόπιτα) – пиріг з сиром “το τυρί + η πίτα”,
- мілопіта (μηλόπιτα) – яблучний пиріг (το μήλο + η πίτα),
- спанакопіта (σπανακόπιτα) – пиріг зі шпинатом (το σπανάκι + η πίτα),
- карідопіта (καρυδόπιτα) – горіховий пиріг (το καρύδι + η πίτα),
- кремідопіта (κρεμμυδόπιτα) – цибульний пиріг (το κρεμμύδι + η πίτα),
- котопіта (κοτόπιτα) – пиріг з куркою (η κότα + η πίτα),
- креатопіта (κρεατόπιτα) – пиріг з м’ясом (το κρέας + η πίτα),
- та інші-інші-інші 🙂
Пристрасть до грецької випічки, множиться в рази, коли знаєш, що пиріг, окрім смаку і аромату, які неможливо передати словами, здатний творити справжні дива!
У грецькій кухні велике місце займають “обрядові” страви, які готують в особливих випадках і з особливим змістом.
Св. Фанурій – це святий Грецької Православної Церкви, який жив ще у III столітті.
Фануропіту найчастіше готують в Греції і на Кіпрі напередодні свята Св. Фанурія (27 серпня), і після освячення в церкві роздають його іншим прихожанам і біднякам. Звісно, його можна готувати будь-якого разу, коли потрібна допомога святого.
Фануропіту готують незаміжні дівчата, щоб Св. Фанурій просвітив їх і вказав на майбутнього чоловіка. Багато з них кладуть шматочок пирога під подушку, щоб суджений з’явився їм уві сні. Саме ім’я, Фанурій (Φανούριος), прямо вказує на те, що святий “просвіщає” (φανερώνει) людей і допомагає у вирішенні будь-яких проблем. На це вказує і іконографічна традиція: зазвичай на вершині хреста, який тримає в руках Святий Фанурій, зображується невеликий вогник, як полум’я.
Під час смакування пирога, потрібно молитися: “Господи, прости і помилуй мати Святого Фанурія”.
Секрети чудодійної Фануропіти
Оскільки пиріг є чудодійним, є кілька секретів:
- потрібно строго дотримуватися техніки його приготування,
- кількість інгредієнтів має бути строго непарною (7, 9, 11),
- обов’язково треба пригостити пирогом когось.
Допоможе! Перевірено неодноразово.
Інгредієнти:
- борошно – 2 ст.,
- цукор – 1 ст.,
- розпушувач – 1 п.,
- апельсиновий сік – 0,5 ст.,
- оливкова олія – 0,5 ст.,
- цедра апельсина – 1,5 ст.л.,
- дрібно порублені горіхи – 0,5 ст.,
- ізюм – 0,5 ст.,
- цукати або сухофрукти – 0,5 ст.
Приготування:
- В глибокій мисці змішати борошно та розпушувач.
- Додати сік і цедру апельсина, гарно перемішати.
- Додати оливкову олію, перемішати.
- Додати колоті горіхи, родзинки і цукати, перемішати.
- Залити це тісто в роз’ємну форму покриту пергаментним папіром.
- Випікати при температурі 180° 45-50 хвилин.
- Коли пиріг охолоне, присипати цукровою пудрою.
P.S.! Обов’язково поділіться потім своїми відгуками про чудеса за молитвами святого Фанурія!