Найкращий спогад – то є кава… і до кави. Сьогодні це незабутні крем-лікери в домашніх умовах: яєчний і шоколадний крем-лікери, та Бейліс.
Всім відома фраза, що в кінці життя ми будемо шкодувати, що мало подорожували і мало кохали. Ніщо не може зрівнятися з новими емоціями від смаку кави з крем-лікером та запашної випічки, які потім перетворюються в незабутні моменти і спогади. Смакуємо!
Яєчний крем-лікер (типу «Адвокат»)
Для 1 л лікеру знадобиться:
- 400 г цукру,
- 8 – 12 яєчних жовтків,
- 0,5 л горілки 45°С,
- ванільна есенція,
- 50 мл коньяку,
- 60 – 70 мл чистого спирту.
Приготування:
- Розітріть жовтки з 200 г цукру в однорідну масу.
- З іншого цукру і 85 мл води зваріть сироп і охолодіть.
- Змішайте горілку, коньяк, спирт, додайте ванільну есенцію. Цю суміш повільно влийте, постійно помішуючи, в сироп, а потім, не перестаючи помішувати, – в жовткову масу. Двічі процідіть через сито.
Бажано дати лікеру пару тижнів настоятися.
Дуже важливо! Яйця для цього лікеру потрібно брати дуже свіжі з яскраво-жовтими жовтками. Інакше лікер вийде несмачним, жовтувато-сірого кольору.
Шоколадний крем-лікер
Для 1 л лікеру:
- 425 мл настоянки какао,
- 8 жовтків,
- 425 г цукру,
- 15 мл карамелізованого сиропу,
- 100 мл чистого спирту.
Приготування:
Спосіб приготування такий же, як яєчного крем-лікеру. Але замість горілки використовують настоянку какао. Щоб її приготувати для 2 л лікеру, в пляшку всипте 100 г порошку какао, 1 ч.л. свіжопідсмаженої і змеленої кави, додайте подрібнений шматочок ванілі або ванільний цукор, 3 – 4 потовчених горішка гіркого мигдалю (можна взяти абрикосові кісточки). Залийте все 1 л 50° розчину спирту, закрийте пробкою і настоюйте 10 – 14 днів, не забуваючи щодня збовтувати. Потім процідіть через вату. Має вийти 850 мл настойки.
Бейліс в домашніх умовах
Інгредієнти:
Алкогольна основа:
- спирт 65°С – 500 мл,
- спалений цукор – 4 ст.л.,
- молочна карамель (за бажанням) – 3 шт.,
- мед – 2 ч.л.,
- імбир сушений – ⅓ ч.л.,
- мускатний горіх -. ⅓ шт.,
- кориця – на кінчику ножа,
- кора дуба – 1 ч.л.,
- ванілін – 2-3 пакетика.
Молочна основа:
- вершки – 1 л. 10%,
- банка натурального згущеного молока,
- ванільний цукор – 2 пакетики,
- жовток – 2 шт.,
- ароматна розчинна кава – 2 ч.л.
Приготування:
Алкогольна основа:
- У банку засипати: палений цукор, карамель, ванілін, спеції, кору дуба, мед.
- Залити спиртом, змішати.
- Поставити в темне і тепле місце на 2-4 дня, бажано підтримувати температуру 35-40°С та збовтувати. В результаті цукор, карамель і мед повинні повністю розчинитися.
- Ароматний настій профільтрувати через кілька шарів марлі і вати.
- За бажанням в настій можна додати 25 г підсмаженого мигдалю або абрикосових кісточок. Мигдальна нотка хоч і не властива оригінальному лікеру, але вона ідеально вписується в смакову гаму Бейліса в домашніх умовах.
Вершкова основа:
- Залити в миску півлітра вершків та 2 жовтки. За допомогою віночка або міксера все змішати.
- Розчинити каву у 2 ст.л. води. Додати згущене молоко. Добре змішати до однорідної маси.
- Додати до миски 0,5 вершків, алкогольну основу та засипати ванільний цукор. Змішати.
- Профільтрувати через 2-4 шари марлі, відправити на відпочинок в прохолодне місце на 3-4 дні.
Повноти смаку лікер набереться через тиждень-півтора, але дегустувати і пригощати друзів можна вже на 4-5 день.
Крем-лікери в домашніх умовах мають яскравий та насичений смак. Головним чином його формує вершкова та пряна гамма смаків. Добре п’ються в чистому вигляді, ідеально підходить для класичних коктейлів і до кави.