Песто з черемші

Любов приходить та уходить, а їсти хочеться завжди!

Ці слова відомі кожному. Ось і ми сьогодні теж про любов, але до сезонних продуктів. Цього разу до черемші або дикого часнику (він же ведмежа цибуля). Зараз як раз сезон. І сезон цей неймовірно короткий! Лише один місяць. Як правило, квітень – тобто не встигнеш озирнутися, а черемша вже зацвіла і незабаром зникла. А як же всі її супер-корисні властивості: кров почистити та вітамінами насититись?!

Для тих, хто встрибує в останній вагон є чудовий спосіб – приготувати песто з черемші. Тобто набрати тазик листя черемші та приготувати на користь.

Для песто з черемші нам знадобиться:

  • 200 г листя черемші – промити, висушити, порізати смужками,
  • 30 г кедрових горіхів (або соняшникового насіння, або інших горіхів) – розтовкти в ступці або подрібнити у блендері,
  • 40 г пармезану: натерти,
  • 1 ч.л. солі,
  • 200-250 мл оливкової (або іншої рослинної) олії.

Спочатку необхідно прокрутити черемшу з олією в блендері. Візьміть 150 мл олії, потім додайте решту, скільки буде потрібно для потрібної вам консистенції.

Додайте інші інгредієнти, перемішайте.

Приготуйте стерильні банки. Наприклад, прокип’ятіть банки та кришки протягом 10 хв. у трохи підсоленій воді. Розложіть песто з черемші в баночки, закрийте щільно кришкою і поставте в холодильник. Зберігається приблизно 3 тижні.

А тепер – увага! Є декілька способів, як зберегти песто з черемші довше.

1. Заморозьте песто з черемші порційно в пакетиках або контейнерах.
2. Не додавайте відразу пармезан та горіхи, тоді зберігати песто з черемші можна в закритій банці протягом 1 року. А горіхи і сир додайте пізніше, після відкриття банки.

2-3 ст.л. песто з черемші збагатить смак макаронних виробів, картопляного пюре чи рису – як гарнір до риби.

Якщо песто додати до натурального йогурту, отримаємо чудовий соус до м’яса на грилі чи шашлику.

Хай смакує!