Салат Табуле з булгуру

салат Табуле, булгур

Щодня просто необхідно отримувати задоволення та користь від свіжих овочів та зелені. Але іноді хочеться, щоб блюдо було по-справжньому поживним. Сьогодні ми приготуємо особливу страву з незвичною назвою – салат Табуле. Салат Табуле з булгуру може бути поживним як цілий обід.

Основний інгредієнт, крупу булгур, вживали ще в Османській імперії.

Булгур є дуже корисним, адже є джерелом корисних мікроелементів та вітамінів, а також величезної кількості клітковини. На 100 грам крупи приходиться 29 грам органічних волокон, він містить вітаміни А, все групи В, Е, К, РР, а також холін, який захищає клітини від руйнування. З мікроелементів булгур містить кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець і селен. Калорійність булгура – 342 ккал.

Табуле – це салат. Коріння в нього Ліванське, проте страва популярна в усіх Арабських країнах. Вживають її як мезе (закуска). Мезе – це цілий ритуал, коли за столом збираються усі присутні, вони закусками наганяють апетит і спілкуються. Без Табуле мезе не буває 😉 Для арабів Табуле – це святе, як для українців оселедець або сало.

Булгур – це звичайна пшениця, тільки пропарена та подрібнена. Іноді її називають “пропарена крупа”. Булгур є в кожній кухні світі. Булгуром іноді замінюють рис, адже готується він набагато простіше і не прилипає до дна.

В залежності від розмірів булгур буває крупного, середнього та дрібного обмелу. Від калібру залежить час та спосіб приготування. Зазвичай досить 20 хвилин.

В кожній арабській країні салат Табуле готують по-своєму. Більшість рецептів – з булгуром, але іноді, замість нього, кладуть кускус. Також до Табуле додають листя салату, зелень, м’яту, зелену цибулю, петрушку, трохи ріпчастої цибулі, помідор, лимонний сік і кайєнський перець. Можна додати консервовану квасолю.

Перевага Табуле в тому, що він є чудовою основою для інших салатів, а влітку, взагалі, незамінний, бо швидко освіжає.

Заливати окропом булгур потрібно у пропорції 2:1, можна 1:1, але булгур буде сухуватим. Його не можна мити, щоб зберегти приємний горіховий присмак. Залити водою, накрити харчовою плівкою, через 20 хвилин булгур вже готовий до використання.

У Табуле головний інгредієнт – це зелень: петрушка, яка повинна складати половину нашого салату, зелений лук та м’ята. Дуже важливо зелень нарізати дуже дрібно. Додати порізані помідори, кайєнський перець, сіль, 1 ст.л. лимонного соку, 3 ст.л. булгуру. Подавати на листях салата. Можна додати консервовану квасолю.

Ще більше простих, смачних та корисних страв у рубриці Смачні рецепти.