В різних кулінарних традиціях ця паста має різні назви: сезамова паста або тхіна, тахіна чи тахіні. Класичний склад є незмінним: підсмажений кунжут та олія.
Її використовують для приготування різних страв. Наприклад, всіляких діпов, заправок, східних солодощів. Її часто додають в хумус, в салати, в рибу та овочі. Хтось вживає її намазав на хліб або лаваш. Найкраще поєднується з баклажаном і бобовими, це дуже смачно. Часто в тахіні додають оливкове масло, лимонний сік, часник, мелений кумін, червоний перець, петрушку і використовують в якості підливи.
Готується дуже просто. Зберігати в холодильнику можна 2 міс.
Отже, сьогодні ми приготуємо сезамову пасту або тхіну, тахіну чи тахіні.
Інгредієнти:
- кунжут – 100 г,
- кунжутна, горіхова або оливкова олія – приблизно 1/6 склянки.
Приготування:
- Кунжут підсушити в духовці протягом 8-10 хвилин, періодично помішуючи. Кунжут повинен трохи підзолотитись, але не сильно. Якщо кунжут згорить буде не смачно, тому треба уважно за ним стежити.
- Насипати кунжут в блендер і поступово додаючи олію збити до стану гладкого, однорідного крему. Готова паста повинна мати консистенцію густої тягучої сметани.Сезамову пасту тахіні можна зберігати в холодильнику в закритій ємності до 2 місяців, використовуючи по мірі необхідності. В даному рецепті вихід невеликої зовсім, для тих хто спочатку хоче спробувати.