Сезамова паста або тхіна, тахіна, тахіні

сезамова паста, тхина, тахіна, тахіні

В різних кулінарних традиціях ця паста має різні назви: сезамова паста або тхіна, тахіна чи тахіні. Класичний склад є незмінним: підсмажений кунжут та олія.

Її використовують для приготування різних страв. Наприклад, всіляких діпов, заправок, східних солодощів. Її часто додають в хумус, в салати, в рибу та овочі. Хтось вживає її намазав на хліб або лаваш. Найкраще поєднується з баклажаном і бобовими, це дуже смачно. Часто в тахіні додають оливкове масло, лимонний сік, часник, мелений кумін, червоний перець, петрушку і використовують в якості підливи.

Готується дуже просто. Зберігати в холодильнику можна 2 міс.

Отже, сьогодні ми приготуємо сезамову пасту або тхіну, тахіну чи тахіні.

Інгредієнти:

  • кунжут – 100 г,
  • кунжутна, горіхова або оливкова олія – приблизно 1/6 склянки.

Приготування:

  1. Кунжут підсушити в духовці протягом 8-10 хвилин, періодично помішуючи.  Кунжут повинен трохи підзолотитись, але не сильно. Якщо кунжут згорить буде не смачно, тому треба уважно за ним стежити.
  2. Насипати кунжут в блендер і поступово додаючи олію збити до стану гладкого, однорідного крему. Готова паста повинна мати консистенцію густої тягучої сметани.Сезамову пасту тахіні можна зберігати в холодильнику в закритій ємності до 2 місяців, використовуючи по мірі необхідності. В даному рецепті вихід невеликої зовсім, для тих хто спочатку хоче спробувати.