Кожен, хто побував в Греції, ніколи не забуде спекотне грецьке сонце, пляжі з білосніжним піском і блакитною морською водою, затишні маленькі таверни, їх по-домашньому просту та неймовірно смачну їжу. В цій статті ТОП 14 страв грецької кухні.
Грецький салат
Грецький салат – зірка грецької кухні. Приготувати грецький салат дуже просто: поріжте свіжі огірки, помідори, червону цибулю, болгарський перець, маслини і, звичайно ж, сир Фета. Заправте запашною оливковою олією. Перемішайте. І, вуаля! Грецький салат готовий! У деяких варіаціях грецького салату можна побачити листя салату, каперси.
Мусака
Мусака є традиційною стравою не тільки грецької кухні, але й молдавської, болгарської, сербської, боснійської, румунської. Класична грецька мусака – це 3 шари: шар з баклажанів та оливкової олії, шар з баранини (іноді телятини) та помідорами та верхній шар – це соус бешамель. Іноді додають кабачок, картоплю чи гриби. Традиційно мусака подається з сиром фета, листям салату, цільнозерновим хлібом і червоним вином.
Салат-соус Дзадзикі
Салат-соус Дзадзикі – це соус на основі грецького йогурту, огірків, часнику, зелені та спецій. Подається в якості окремої закуски або заправки до основної страви.
Тарамасалат або “червона ікра” по-грецьки
Тарамасалат – закуска на основі ікри копченої тріски, оливкового масла, часнику і лимона. Подається з хлібом та оливками.
Тірокафтері
Тірокафтері – традиційна м’яка сирна закуска і перцю (гострих сортів).
Мелідзаносалата
Мелідзаносалата – суміш з запечених баклажанів, рослинного масла, спецій, лимона і запашного часнику. Іноді в блюдо додають йогурт, томати, приправляють зеленою цибулею. Дієтологи називають це блюдо бездоганним з точки зору принципів правильного харчування, а гурмани по праву вважають таке поєднання продуктів ідеальним за смаком.
Сувлакі
Сувлакі – шашлик на дерев’яній шпазі з будь-якого виду м’яса або риби. Страву подають з хлібом і овочами.
Гірос
Блюдо схоже на дьонер-кебаб або шаурму, обов’язковий інгредієнт – картопля фрі.
Риба і морепродукти
Дарам моря приділяється особлива увага, з них готують кулінарні шедеври, які легко зачарують найвибагливішого гурмана. Обов’язково спробуйте восьминогів, креветки на грилі і рибу меч.
Спанакопіта
Спанакопіта – грецький пиріг з листкового тіста чи тіста філо з начинкою зі шпинату, сиру фета та зелені.
Пастіціо
Листкова запіканка з пасти, фаршу, традиційного білого соусу.
Оливки і все з них
Оливки – це традиційний грецький продукт, різних сортів та розміру. У грецькій кухні є багато страв з оливок, салати та пастоподібні закуски. Все свіже і дуже смачне.
Лукумадес
Лукумадес – кульки, виготовлені з тіста, приправлені спеціями, политі медом, присипані цукровою пудрою.
Пахлава
Пахлава – традиційний грецький десерт з листкового тіста, начинкою з фруктового сиропу та подрібнених горіхів. Як правило, готують з 33 шарів тіста (символ віку Христа).
Ще більше цікавих рецептів грецької кухні ТУТ.
Ксенія Миронова