Три доші: Пітта, Вата, Капха

try-fundamentalni-pryntsypy-pitta-vata-kapha

П’ять початкових елементів проявляються в природі та людському тілі як три доші: Вата-доша, Пітта-доша та Капха-доша.

У кожному з нас ці три принципи, або три доші, виражені різною мірою, визначаючи наші емоційні прояви, зовнішність, тенденції до захворювань та схильності у виборі їжі.

Вата-доша

Вата-доша утворюється внаслідок поєднання елементів Повітря та Ефіру.

Вона відповідає за всі рухи в тілі: рух думок та нервових імпульсів, рух крові по венах, рух поживних речовин, м’язів, повітря та биття серця.

Властивості елементів Ефіру та Повітря визначають якості Вати: сухість, легкість, холод, шорсткість, тонкість та рухливість.

Люди з величезним переважанням Вата-доші мають струнке худорляве тіло, вони мають звичку швидко рухатися, говорити і їсти. Це люди творчі, інтуїтивні та чутливі. Їм складно переносити вітряну холодну погоду, проявляти усидливість та стійкість, накопичувати гроші та доводити справи до кінця.

Травлення та апетит у людей з Вата-дошою також мінливі. Є схильність до закрепів,  сухості шкіри та волосся.

Зазвичай люди даного типу вибирають теплу, поживну їжу, яка їх «заземляє», жирну і з перевагою солодкого, солоного та кислого смаків.

При надлишку Вати може з’явитися схильність їсти на ходу, пропускати прийоми їжі або харчуватись сухими крекерами, чіпсами та кавою. Це часто призводить представників Вата-доші до стану хронічної втоми, газоутворення, нерегулярного стулу та почуття постійного занепокоєння.

Пітта-доша

Пітта-доша поєднує у собі якості елементів Вогню та Води.

Пітта керує всіма процесами трансформації в тілі: травленням, обміном речовин, підтримкою температури, процесом усвідомлення, обробки та запам’ятовування інформації.

Якості Піти: маслянистість, різкість, жар, легкість, неприємний запах, рухливість та вологість.

Люди Пітта-конституції мають прекрасний апетит і травлення. Для них характерні середній зріст і статура, чіпкий погляд, їх шкіра чутлива до сонця.

Розсип веснянок та родимок, поява ранньої сивини та тенденція до випадання волосся говорить нам про те, що у людині переважає Вогонь. Вогняна природа Пітти робить представників цієї конституції амбітними та цілеспрямованими. Це люди з високим інтелектом, чудовим почуттям гумору, пам’яттю та здатністю вести за собою людей.

У стані балансу вони віддаватимуть перевагу свіжим фруктам і салатам, а також їжі з солодким, гострим і терпким смаками. Порушення внутрішньої гармонії часто призводить до збільшення апетиту, а також надмірного споживання солоної, гострої та кислої їжі. І як результат – до запалень, підвищеної кислотності, неприємного запаху від тіла та з рота, гнівливості та критичності.

Капха-доша

Капха-доша складається з елементів Води та Землі, які наділяють її якостями холоду, тяжкості, маслянистості, стійкості, повільності та гладкості. Капха становить основу фізичного тіла, його структуру. Також капха – це всі рідини в нашому тілі. Капха відповідає за імунітет, енергію та стабільність.

Людину з переважанням Капха-доші можна упізнати по добре розвиненому тілу, густому волоссю і великим рисам обличчя. Капхи – спокійні, усміхнені та доброзичливі люди. Якість гладкості дарує їм не тільки гладку шкіру та волосся, але й здатність згладжувати будь-які конфлікти та уникати сварок. Повільність у мовленні, рухах та способі життя вказує на перевагу цієї доші над іншими.

З усіх конституцій Капха найменше схильна не тільки до змін та експериментів, але також до хвороб. Але якщо вже занедужує, то одужує повільно і тяжко. Тяжкість – відмінна якість Капхі. Тому в збалансованому стані люди Капха-конституції віддають перевагу протилежній за якостями легкій для перетравлення їжі, з гострим, гірким і терпким смаками.

Однак при втраті рівноваги люди, які мають Капха-дошу, можуть почати захоплюватися надмірно солодкою, жирною та холодною їжею, що з часом призводить до набору ваги, частих застуд, внутрішньої стагнації та лінощів.

Знаючи свою індивідуальну конституцію, тобто вроджене співвідношення п’яти початкових елементів, нам буде легко зрозуміти, як підтримувати їх у гармонії та рівновазі.