Сьогодні ми приготуємо дуже простий та смачний вершковий десерт на основі печива Савоярді. А спочатку трохи історії.
Дещо з історії печива Савоярді
Савоярді – вишукане печиво, яке вже декілька століть є популярним у всьому світі. Таке ніжне, м’яке всередині та хрустке ззовні – воно ідеально смакує з чашкою чаю або кави. Печиво дуже самодостатнє, але свою популярність ці ніжні бісквітні палички знайшли як основний інгредієнт смачних десертів таких як трайфл та тірамісу, їх готують виключно з цими печивом.
Згідно з історичними документами вперше рецепт печива Савоярді з’явився при дворі герцога Савойського ще у 15 столітті. Герцог Савойський очікував у гості короля, тому й віддав наказ кухарям спекти щось настільки вишукане, щоб здивувати навіть найвідомішого гурмана країни.
Ніжні бісквітні палички настільки сподобались його величності, що з часом стали візитівкою королівської кухні. Навіть, вважалося честю отримати його в подарунок. З тих пір використовують той самий рецепт та кожен, хто бажає, може спробувати блюдо, яке їли королі!
Це вже пізніше стали використовувати Савоярді для приготування тірамісу і інших десертів.
Якщо раніше і тірамісу, і печиво були мало кому доступні, хіба що тим, хто подорожував по Італії, то зараз ці смаколики можна купити в будь-якому великому супермаркеті. Так, італійське печиво на порядок дорожче інших, але замінити його чимось іншим неможливо.
Ще є варіант: спекти печиво Савоярді в домашніх умовах. Впевнена, що з цим впорається кожен, адже це дуже просто! А набір інгредієнтів є кожному холодильнику: яйця, борошно і цукор! Так, так – це бісквіт в чистому вигляді.
Вершковий десерт з печивом Савоярді
Інгредієнти:
- 600 г печива Савоярді
- 1 літр вершків 33-35% жирності
- 150 г цукрової пудри
- 500 г сиру маскарпоне
- ягоди (для прикраси)
Приготування:
- Вершки, сир Маскарпоне та цукрову пудру збити до стійких пік.
- Начинку рівномірно (шарами) викласти на печиво.
- Повторити бажану кількість шарів.
Смачного!