Зберігання продуктів

Правильне зберігання продуктів є дуже важливим, адже це запорука нашого здоров’я.

Правила зберігання продуктів у холоді та без:

1. Овочі та фрукти не варто зберігати поруч один з одним.

Більшість фруктів виробляє газ етилен, що допомагає дозрівати їм швидше, тому овочі, які чутливі до етилену, швидше зіпсуються.

Простий приклад: яблука, авокадо, персики виробляють етилен, а баклажани, салат, огірки та зелень чутливі до етилену.

2. Якщо є завдання довго зберігати овочі і фрукти, то їх не можна мити перед тим як складати в холодильник.

Коренеплоди, на яких є залишки бруду, достатньо почистити сухою губкою чи щіткою, але обережно, щоб не пошкодити цілісність шкірки. Якщо ви впевнені, що з’їсте їх у короткий термін, то можна помити, просушити й відправити в холод.

3. Герметичність – це те, що подовжує термін життя більшості продуктів.

Якщо доводиться часто зберігати продукти довго і багато, то рішенням можуть стати:

  • вакуумний пакувальник,
  • пакети із зіп-локом,
  • прищіпки / затискачі для пакетів.

Зберігання зелені

Зелень одразу миємо, сушимо та обираємо один зі способів зберігання:

  1. Загортаємо зелень у вологий вафельний рушник.
  2. У склянці з водою, як букет, зверху накриваючи пакетом.
  3. У спеціальних контейнерах для зелені, періодично зливаючи конденсат.
  4. У герметичному пакеті з паперовим рушником усередині або в пакетах для заморозки.

Якщо їсте багато зелені, має сенс купити центрифугу / сушарку для зелені.

Зберігання картоплі, цибулі та часника

Картоплю, цибулю та часник слід зберігати у темному, сухому, вентильованому місці при кімнатній температурі.

Зберігання моркви та буряка

Моркву та буряк слід зберігати у холодильнику. Обов’язково зрізаємо бадилля, залишаємо мінімальний корінець.

Зберігання помідорів

Через холодне повітря в холодильнику помідори втрачають свій запах та смакові якості, тому що змінюється структура овоча. Як наслідок, помідор стає пухким, тому що руйнуються клітинні мембрани.

Щоб томати не втратили свого смаку, кольору і запаху, їх слід зберігати при  кімнатній температурі.

Зберігання авокадо

Авокадо слід зберігати в холодильнику, якщо фрукт стиглий і ви не збираєтеся вживати його в їжу безпосередньо після покупки. Якщо ж авокадо ще недозрілий – залиште його неспішно достигати в сухому місці за кімнатної температури. Половинка авокадо чудово зберігається з кісточкою в герметичному посуді в холодильнику.

Зберігання кабачків, баклажан, капусти, перця та інших овочів

Кабачки, баклажани, капусту, перець та інші овочі слід зберігати в холодильнику в зоні свіжості.

Зберігання хурми, бананів та гранатів

Хурма, банани та гранати у холоді псуються швидше. В ідеалі їх зберігати в паперовому пакеті.

Зберігання горіхів та сухофруктів

Горіхи і сухофрукти погано переносять вогкість і вологість, високу температуру і прямі сонячні промені, тому зберігаємо в темному, сухому і прохолодному місці, в ідеалі герметично. Якщо вам дісталася велика кількість горіхів / сухофруктів і ви розумієте, що зберігати їх доведеться довго, то порятунком стане заморожування.

Зберігання оливкової олії

Ідеальна температура для зберігання оливкової олії +10°С. За такої температури оливкова олія повільніше окислюється і не замерзає.

Зберігання соняшникової олії

Оптимальне місце для соняшникової олії – прохолодне, захищене від світла місце. Температура може коливатися від +5 до +22°С.

Зберігання спецій

Ідеальне місце для зберігання спецій – темне і прохолодне місце, без прямих сонячних променів. Уникаємо спеки, тобто зберігати поруч із плитою і духовкою – не варіант. Тільки герметично!

Зберігання хлібу та випічки

У холодильнику хлібобулочні вироби засихають швидше. При цьому хліб/випічка зберігає вологу при заморожуванні.

Зберігання шоколаду

Плитки шоколаду багато хто кладе в холодильник, щоб вони не танули і довше зберігалися. Але коли шоколад дістають із холоду, виробляється конденсат. Він розчиняє частину цукру і залишає білий наліт на поверхні плиток. Ідеальна температура зберігання 16-21 градус, сухе місце.

Зберігання меду

Найбільш придатною для зберігання меду вважається температура від -6 до +20 градусів. Якщо мед буде довгий час зберігатися при температурі вище +20, він втратить багато корисних вітамінів. Низькі температури (нижче 0) не погіршують якість меду – він лише стає густішим.

Зберігання кави

Ніколи не зберігайте каву в холодильнику! Найкраще зберігати її в герметичному, непрозорому пакеті з клапаном.

Зберігання яєць

Яйця можна зберігати і в холоді, і без, але терміни зберігання будуть різними. Без холоду – до 12 днів, у холоді – до 90 днів.