Правильне зберігання продуктів є дуже важливим, адже це запорука нашого здоров’я.
Правила зберігання продуктів у холоді та без:
1. Овочі та фрукти не варто зберігати поруч один з одним.
Більшість фруктів виробляє газ етилен, що допомагає дозрівати їм швидше, тому овочі, які чутливі до етилену, швидше зіпсуються.
Простий приклад: яблука, авокадо, персики виробляють етилен, а баклажани, салат, огірки та зелень чутливі до етилену.
2. Якщо є завдання довго зберігати овочі і фрукти, то їх не можна мити перед тим як складати в холодильник.
Коренеплоди, на яких є залишки бруду, достатньо почистити сухою губкою чи щіткою, але обережно, щоб не пошкодити цілісність шкірки. Якщо ви впевнені, що з’їсте їх у короткий термін, то можна помити, просушити й відправити в холод.
3. Герметичність – це те, що подовжує термін життя більшості продуктів.
Якщо доводиться часто зберігати продукти довго і багато, то рішенням можуть стати:
- вакуумний пакувальник,
- пакети із зіп-локом,
- прищіпки / затискачі для пакетів.
Зберігання зелені
Зелень одразу миємо, сушимо та обираємо один зі способів зберігання:
- Загортаємо зелень у вологий вафельний рушник.
- У склянці з водою, як букет, зверху накриваючи пакетом.
- У спеціальних контейнерах для зелені, періодично зливаючи конденсат.
- У герметичному пакеті з паперовим рушником усередині або в пакетах для заморозки.
Якщо їсте багато зелені, має сенс купити центрифугу / сушарку для зелені.
Зберігання картоплі, цибулі та часника
Картоплю, цибулю та часник слід зберігати у темному, сухому, вентильованому місці при кімнатній температурі.
Зберігання моркви та буряка
Моркву та буряк слід зберігати у холодильнику. Обов’язково зрізаємо бадилля, залишаємо мінімальний корінець.
Зберігання помідорів
Через холодне повітря в холодильнику помідори втрачають свій запах та смакові якості, тому що змінюється структура овоча. Як наслідок, помідор стає пухким, тому що руйнуються клітинні мембрани.
Щоб томати не втратили свого смаку, кольору і запаху, їх слід зберігати при кімнатній температурі.
Зберігання авокадо
Авокадо слід зберігати в холодильнику, якщо фрукт стиглий і ви не збираєтеся вживати його в їжу безпосередньо після покупки. Якщо ж авокадо ще недозрілий – залиште його неспішно достигати в сухому місці за кімнатної температури. Половинка авокадо чудово зберігається з кісточкою в герметичному посуді в холодильнику.
Зберігання кабачків, баклажан, капусти, перця та інших овочів
Кабачки, баклажани, капусту, перець та інші овочі слід зберігати в холодильнику в зоні свіжості.
Зберігання хурми, бананів та гранатів
Хурма, банани та гранати у холоді псуються швидше. В ідеалі їх зберігати в паперовому пакеті.
Зберігання горіхів та сухофруктів
Горіхи і сухофрукти погано переносять вогкість і вологість, високу температуру і прямі сонячні промені, тому зберігаємо в темному, сухому і прохолодному місці, в ідеалі герметично. Якщо вам дісталася велика кількість горіхів / сухофруктів і ви розумієте, що зберігати їх доведеться довго, то порятунком стане заморожування.
Зберігання оливкової олії
Ідеальна температура для зберігання оливкової олії +10°С. За такої температури оливкова олія повільніше окислюється і не замерзає.
Зберігання соняшникової олії
Оптимальне місце для соняшникової олії – прохолодне, захищене від світла місце. Температура може коливатися від +5 до +22°С.
Зберігання спецій
Ідеальне місце для зберігання спецій – темне і прохолодне місце, без прямих сонячних променів. Уникаємо спеки, тобто зберігати поруч із плитою і духовкою – не варіант. Тільки герметично!
Зберігання хлібу та випічки
У холодильнику хлібобулочні вироби засихають швидше. При цьому хліб/випічка зберігає вологу при заморожуванні.
Зберігання шоколаду
Плитки шоколаду багато хто кладе в холодильник, щоб вони не танули і довше зберігалися. Але коли шоколад дістають із холоду, виробляється конденсат. Він розчиняє частину цукру і залишає білий наліт на поверхні плиток. Ідеальна температура зберігання 16-21 градус, сухе місце.
Зберігання меду
Найбільш придатною для зберігання меду вважається температура від -6 до +20 градусів. Якщо мед буде довгий час зберігатися при температурі вище +20, він втратить багато корисних вітамінів. Низькі температури (нижче 0) не погіршують якість меду – він лише стає густішим.
Зберігання кави
Ніколи не зберігайте каву в холодильнику! Найкраще зберігати її в герметичному, непрозорому пакеті з клапаном.
Зберігання яєць
Яйця можна зберігати і в холоді, і без, але терміни зберігання будуть різними. Без холоду – до 12 днів, у холоді – до 90 днів.