Турецька кава

Турецька кава – шедевр усної та нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Кавові традиції сучасної Туреччини дуже сильні, адже в 2013 році турецька кава увійшла до списку шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

  1. Протягом століть кава об’єднувала, сприяла відкриттю кав’ярень, де люди збиралися, вели бесіди, обговорювали новини та читали книги.
  2. Кава стала символом гостинності.
  3. У кожній родині досі є свої секрети приготування кави, які передаються з покоління в покоління.

Є декілька прислів’їв, які дуже яскраво відображають значення і роль кави у Туреччині. У перекладі на українську вони звучать так:

  1. Філіжанка кави містить в собі 40 років спогадів. Тобто добра справа ніколи не забувається.
  2. Людині не потрібні ані кава, ані кав’ярня. Тобто, кава – це лише привід, головне – спілкування, приводом до якого є кава.
  3. У сільського мешканця джезва (турка) темна, але постійна. Тобто у сільського мешканця джезва може бути непривабливою, проте в його будинку завжди раді гостям.
  4. Кава пізнається по чашці.

Цікаві факти про турецьку каву

  1. Турецька кава насправді не турецька. Вперше каву привезли до Стамбулу у 1555 році два торговця з Сирії, а до середини XVII століття кава стала невід’ємною частиною Османської імперії.
  2. Перші кав’ярні були відкриті в районі Тахтакале (історичний округ Єміненю) приблизно 5 століть тому. З тих пір вони стали основною частиною соціального життя чоловіків.
  3. Кав’ярні були головним місцем для поширення словесного мистецтва в Османській імперії і місцем, де презентували національну літературу.
  4. Стакан води, який подають до кави – це можливість зрозуміти, голодний гість чи ні. Якщо воду п’ють перед кавою, це означає, що гість голодний, тоді господар ще подає їжу.
    А ось під час османського періоду, стакан води використовували, щоб зрозуміти, отруєна кава султана чи ні. Наливали в каву трохи води, і якщо кава пузирилась, то можливо вона була отруєна.
  5. Турецьку каву неможливо уявити без пінки. Щоб утворилась достатня кількість пінки, кава готується на повільному вогні. Цей метод приготування так і називається “кава по-турецьки”, він був створений ще в Османській період.
  6. Кава по-турецьки подається з гущею, яку в основному використовують для ворожіння. Коли кава випивається, чашку накривають блюдцем. Потім потрібно загадати бажання і перевернути чашку. Після цього візерунок, який залишається на блюдці – інтерпретують. У Туреччині навіть є додатки для смартфонів, в якому реальна ворожка трактує ваш малюнок. Для багатьох турків ворожіння на кавовій гущі вже перетворилося в щоденний ритуал.
  7. З кавою пов’язана популярна традиція, так звана «солона кава для нареченого». Коли наречений приходить просити у батька нареченої її руки, йому подають солону каву, яку готує наречена. Випити солону турецьку каву майбутній наречений повинен стійко та мужньо, не скривившись від витівок господині. Тоді майбутня наречена, можливо, скаже так! Раніше, коли були шлюби за домовленістю батьків обох сторін, якщо дівчина не хотіла виходити заміж, вона додавала в кави дуже багато солі.
  8. Є певні стандарти кавової пари, які сформувались протягом століть: діаметр кавової чашки – 4-7 см, висота кавової чашки – 4-6 см, діаметр кавового блюдця – 10-13 см.
  9. Каву варять без додавання цукру, то до кави подають солодощі, лукум, варення, воду, різні шербети та кальян.

Рецепт турецької кави

Турецьку каву готують у джезві (турці). Традиційна джезва (турка) – це невелика ємність з довгою ручкою, виготовлена з міді.

На одну порцію турецької кави (50 мл.) потрібно змішати одну порцію води (обсяг води дорівнює обсягу філіжанки для кави) і 2 ч.л. дрібно помеленої кави з верхом.

До турецької кави не можна додавати цукор після того, як кава готова. Якщо ви п’єте каву з цукром, додайте до джезви. 2 ч.л. цукру – для солодкої кави, 1 ч.л. цукру – для середньої кави, без цукру – для тих, хто любить гірку каву.

Коли кава почне кипіти, зачекайте, поки утвориться пінка та зніміть з вогню до того моменту, як кава витече з турки. Це гарантує, що ваша кава буде з великою кількістю пінки. Традиційна кава по-турецьки не може бути без пінки.

Кава подається зі склянкою води та з чим-небудь солодким, наприклад, з лукумом або шоколадом. Це теж є частиною особливого ​​сервування турецької кави.