Для кожної доші рекомендоване своє підсолоджування чаю.
Для Капха-доші рекомендується уникати будь яких підсолоджувачів, окрім меду.
Для Пітта-доші, навпаки, мед є несприятливим, а решта підсолоджувачів – підходять.
Для Вата-доші підходять всі підсолоджувачі. Також вони врівноважують властивості деяких трав підсилювати Вата-дошу. Але, слід уникати рафінованого цукру, тому що він надмірно стимулює підшлункову залозу.
Вживання у помірній кількості деяких видів трав’яного чаю сприятливо впливає на всі три конституції, наприклад, чай з брамі, з м’яти зеленої, з м’яти перцевої, ромашковий чай, чай з фенхелю, з квіток троянди або шавлії лікарської.
В Аюрведі рекомендується вживання теплого пиття з їжею, що допомагає травленню, але не більше однієї чашки за трапезу. Ідеальним вважається, якщо після їжі шлунок заповнений на одну третину твердою їжею, на одну третину – рідкою та на одну третину порожній. Іноді під час їжі або між трапезами можна випити смачний чай: зелений, чорний, трав’яний, які також мають цілющі властивості.
У Аюрведі не рекомендується вживання дуже холодних напоїв в принципі, тому що холод шоково діє на систему травлення та сильно послаблює травний вогонь.
Чай з пелюстками троянди
Свіжі чи підсушені пелюстки рози змішати з чаем із розрахунку 5-6 пелюсток рози на 1 ч.л. чаю. Чай можна зберігати у міцно закритій скляній банці.
Ванільний чай
Заварний чайник прогріти кип’ятком, насипати чорний чай, 1/3 ч.л. ванільного цукру або 1/4 палочки ванілі, залити кип’ятком та настояти 5 хв.
Чай з апельсином та м’ятою
У заварний чайник насипати чорний або зелений чай, додати шкірку апельсину, порізану на невеликі шматочки, 10-15 листків м’яти, настояти 10 хв. Чай налити в чашки, додати невеликі шматочки апельсину, цукор, прикрасьте листочками свіжої м’яти.