Ця стаття про те, як навчитися обирати вина та як розпізнавати у вині всі складові його букета.
Під час мандрівок Францією, я завжди заворожено дивлюся, як французи п’ють вино: спочатку кружляють його в келиху, потім вдихають аромат, затримують у роті на лічені миті перший ковток і лише потім його роблять. І роблять це зі знанням справи та з цілковитим розумінням отримують від нього задоволення.
Це і є, справжнє фірмове французьке мистецтво жити!
Зберігайте підказку, які нотки й аромати містяться у французьких сортах вина, і насолоджуйтеся за нагоди:
МЕРЛО / Merlot, м’яке червоне: слива, прянощі, ожина, полуниця, фіалка.
ШЕНАН / Chenin, ніжне біле: абрикос, кориця, айва, бріош, липа.
ГРЕНАШ / Grenache, благородне червоне: перець, лакриця (смак сиропу кореня солодки від кашлю), лавровий лист, черешня.
ШАРДОНЕ / Chardonnay, чуттєве біле: яблуко, ваніль, груша, фундук, підсмажений хліб.
СОВІНЬОН БЛАН / Sauvignon Blanc, яскраве біле: лимон, скошена трава, кремінь, грейпфрут, мигдаль.
СІРА / Syrah, багате червоне: чорна смородина, перець, фіалка, ожина, какао.
ГЕВЮРЦТРАМІНЕР / Gewürztraminer, м’яке біле: лічі, прянощі, троянда, ананас, фіалка.
ПІНО НУАР / Pinot Noir, елегантне червоне: черешня, перець, чорнослив, чорна смородина, печериця.
ГАМЕ / Gamay, комфортне червоне: малина, полуниця, перець, черешня, кориця.
ВІОНЬЄ / Viognier, делікатне біле: білий персик, абрикос, мед, цедра апельсина, акація.
КАБЕРНЕ СОВІНЬОН / Cabernet Sauvignon, спокійне червоне: чорна смородина, кедр, перець, зелень, лакриця, м’ята.
РІСЛІНГ / Riesling, суворе біле: лимон, грейпфрут, кремінь, ананас, кориця.
А яке вино подобається вам?