Вживання трав’яного чаю, як напою, замість кави або чорного чаю, останнім часом є дуже популярним. Але, трав’яний чай може бути корисним лише при врахуванні Капха, Пітта чи Вата конституції людини та обов’язково (!) поточного стану організму, тому що трави можуть бути як корисними, а можуть шкідливими для організму.
У цій статті – список трав, які зазвичай використовують для приготування чаю або тонізуючого напою, які підходять для кожної з трьох дош.
КАПХА: Для Капхи підходить більшість трав’яних чаїв, крім тих, які мають солодкий смак і сприяють утворенню слизу (як, наприклад, чай із солодки).
Аджван, базилік, глід, гвоздика, ожина, імбир, ісоп, кардамон, шкірка апельсина, копитник, кориця, кропива, люцерна, лимон, лопух, ягоди ялівцю, морква, м’ята зелена, м’ята перцева, кульбаба, одуванчик ромашка, сассафрас, насіння гірчиці, сумах, деревій, чебрець, чорний перець, шавлія лікарська, шоломник, щавель кучерявий, евкаліпт, ефедра.
ПІТТА: Для Пітти підходять різноманітні трав’яні чаї, але слід уникати тих, які мають гострий смак і сильний зігріваючий ефект.
Алтей, брамі, гібіскус, ожина, жасмин, суниця, конюшина, коріандр, кропива, кумін, лайм, лимон, лимонна трава, лопух, люцерна, малина, меліса, м’ята зелена, м’ята перцева, кульбаба, живокоп, пупавка , сандал, солодка, фенхель, хризантема, квіти троянди, цеанотус, цикорій, шафран, шоломник, щавель кучерявий.
ВАТА: Для вати також підходить багато різних видів трав’яного чаю, але та, які мають гіркий і в’яжучий смак, або холодний ефект, користі не принесуть. Найкращим для Вати є поєднання гострих та солодких трав.
Аджван, аніс, базилік, глід, брама, гвоздика, горець багатоквітковий, оман, дудник, женьшень, кардамон, шкірка апельсина, копитник, караген, корінь живокосту, кориця, купена, лавровий лист, мускатний горіх, пажитник, пажитник сассапариль, сассафрас, сафлор, свіжий імбир, солодка, фенхель, чебрець, евкаліпт, ериодиктіон.