Одна з моїх улюблених традицій п’ятниці – пекти хліб. Цього разу буде хліб з куміном та експеримент з різними сортами борошна, спеціями та зернятками.
Для того щоб спекти смачний та корисний хліб з куміном, нам знадобиться:
- борошно житнє – 3/4 склянки
- борошно пшеничне – 3-4 склянки або скільки візьме
- сухі дріжджі – 1 ст.л.
- вода – 1,5 склянки (300-350 мл)
- кефір або йогурт – 1 стакан (200 мл)
- оливкова олія – 3-4 ст.л.
- мед – 2 ст.л.
- цибуля – 1 шт.
- сіль – 1 дес.л. (без гірки)
- зіра (мелена) – 1 ч.л.
- цільна зіра (кумін) або кунжут для присипки
Приготування хлібу з куміном:
Перш за все, зробимо опару. Для цього мед та сіль змішаємо у половині води, зверху додамо дріжджі та півсклянки пшеничного борошна, розмішаємо та залишимо на 20-30 хвилин.
Після того як опара підніметься і спіниться, додамо решту воду і кефір чи йогурт, перемішаємо.
Змішаємо обидва борошна.
Додамо в опару всі інші інгредієнти, крім масла. Все добре перемішаємо.
Накриємо миску рушником і залишимо ще на 20-30 хвилин.
Лук натремо на великій тертці, сік з -під цибулі також додамо в тісто, перемішаємо.
Руки добряче змастити олією. Промасленими руками замісимо не туге тісто.
Сформуємо з тіста хлібини, викласти їх на змащене маслом деко. Щоб тісто не прилипло до рук, змастити його з усіх боків олією. Накрити кухонним рушником та дати тісту підійти (1,5-2 год). Потім змастити яйцем, присипати зірою або кунжутом.
Випікати при температурі 180С 40-60 хв.
І будемо насолоджуватися під час випічки запаморочливим запахом ароматного хлібу з куміном та незабутнім смаком під час куштування ))