Котлети з нуту – фірмовий рецепт

Нутові котлети

Котлети з нуту – одні з наших фаворитів, особливо у піст. Це, звичайно, вже не м’ясні котлети, а веганські, виготовлені з овочів та бобових! Існує безліч рецептів приготування вегетаріанських котлет. З чого тільки їх не роблять – з моркви, буряків, капусти, рису, гречки, квасолі тощо. Наш улюблений варіант – котлети з нуту.

Нутові котлети чудово насичують і не викликають почуття тяжкості та занепаду сил після їжі. Такі котлетки не зашкодять ані вашому здоров’ю, ані вашій фігурі. А ще вони зазвичай дуже подобаються чоловікам!

Котлети з нуту

Інгредієнти (на 12 шт.):

  • нут – 1 чашка (150-200 г)
  • булгур – 1 чашка (150-200 г)
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 1/2 шт.
  • корінь селери (невеликий шматок) – за бажанням
  • сіль рожева гімалайська (або звичайна) – за смаком
  • спеції: щіпка карі, щіпка асафетиди – за бажанням

Як приготувати котлети з нуту?

  1. Замочіть нут на декілька годин, краще на ніч. Коли заливатимете сухий нут водою, пам’ятайте, що він збільшується у розмірі більше, ніж у 2 рази. Якщо ви не встигли замочити нут – нічого страшного! Він просто довше варитиметься.
  2. Зваріть нут та булгур у різних каструлях. Булгур вариться зазвичай 10-12 хв., а нут – 20-25 хв. Коли нут і булгур зваряться, промийте, відкиньте на друшляк, а потім подрібніть їх разом за допомогою занурювального блендера, додавши трохи рідини від нуту.
  3. Можна подрібнити все, а можна – лише нут, а булгур – додати в фарш цілим. Нам більше подобається, коли булгур трохи подрібнений, наприклад, нут подрібнити в однорідне пюре, а булгур – частково залишити цілим, а частково – подрібнити.
  4. Моркву та корінь селери потрібно потерти на дрібній тертці, цибулю дрібно порізати.
  5. Змішати всі інгредієнти: нутове пюре, варений та/або подрібнений булгур, овочі, сіль, спеції. Вийде густа маса – фарш для котлет. Якщо фарш вийшов рідким, можна додати трохи нутового борошна або борошна з кіноа.
  6. Котлети з нуту можна запекти в духовці або приготувати на сковороді.
    – Для того щоб приготувати котлети з нуту в духовці: сформуйте котлетки, викладіть на папір для випікання, поставте в розігріту духовку і готуйте до готовності.
    – Для того щоб приготувати котлети з нуту на сковороді: сформуйте котлетки, трохи обваляйте в борошні і обсмажте на сковороді без олії/або з мінімальною кількістю олії, наносячи його на дно сковороди за допомогою пензлика або розбризкувача. Можна змішати масло з водою, налити емульсію, що вийшла, в ємність з розпилювачем і бризкати на сковороду в міру необхідності.

Смачно і так, і так. У духовці котлетки виходять сухішими. У сковороді – більш соковитими. Але обидва варіанти чудові!

Ми використовуємо гімалайську рожеву сіль і в помірній кількості, тому що звичайна сіль – шкідлива. Чому саме – читайте у нашій статті “Все про сіль. Чи буває корисною сіль?»

Калорійність котлет із нуту

У 100 г котлет міститься близько 140 кал. Насправді не дуже важливою є кількість калорій, дуже важливо, які це калорії. Котлети з нуту – це корисна та поживна їжа, яка ефективно та швидко засвоюється і ніколи не призведе до зайвої ваги.

Приємного апетиту та вдалих котлеток!