Цього разу приготуємо ідеальну ранкову страву, смачну, просту, швидку у приготуванні, поживну страву: сирники з пшона.
Але з початку, як завжди, трохи історії.
Із давніх-давен людина вирощує злакові культури, які є важливим джерелом її харчування, оскільки містять велику кількість протеїну і крохмалю. Серед найбільш популярних рослин цього сімейства – пшениця, жито, овес, кукурудза, рис, просо.
Рослини з назвою “пшоно” не існує. Проте, існує просо, яке є однією з найдавніших культур, які вирощували на території всіх континентів. Просо є суперфудом, адже це справжня скарбниця корисних властивостей. Мабуть тому наші мудрі предки вирішили, що ця рослина допоможе їм вижити як виду та дозволить інтенсивно розселятися в ті регіони, які підходять для землеробства.
Просо – це насіння однорічного трав’янистого злаку, історія обробки якого сягає понад 5 тисяч років. Протягом багатьох столітть просо було основою харчування у багатьох країнах Азії, Південної Америки та Африки, особливо, навколо пустелі Сахара. Окультурювати просо почали в Монголії та Китаї, поки воно не поступилося місцем рису та іншим злакам.
Пшоно – це насіння просо, очищене від луски та зовнішньої оболонки. Пшоно неспроста називають “золотою крупою”. Це не лише через колір, а й через його корисні властивості:
- пшоно містить велику кількість вітамінів та мікроелементів,
- пшоно є основним постачальником рослинних білків та вуглеводів,
- пшоно перешкоджає накопиченню жиру в організмі,
- пшоно очищає організм від токсинів та шлаків,
- пшоно знижує рівень холестерину,
- пшоно містить велику кількість клітковини, що забезпечує роботу шлунково-кишкового тракту,
- пшоно підвищує імунітет та сприяє здоров’ю і довголіттю,
- пшоно є менш калорійним, ніж гречана крупа, на 100 грам пшона припадає приблизно 100 калорій, при цьому ви точно не залишитеся голодним, адже пшоняна каша дуже поживна,
- пшоно багате на білок і перешкоджає відкладенню жиру,
- пшоно не провокує стрибки цукру в крові.
Найбільшими виробниками пшона у світі є Індія, Нігерія, Нігер, КНР, Малі.
Якщо ви ніяк не можете звикнути до пшоняної каші, пропонуємо приготувати сирники з пшона. Цей рецепт однозначно вартий вашої уваги.

Сирники з пшона
Інгредієнти:
- 100 г пшона
- 1 ч.л. цедри лимона
- 1 ч.л. ванільного цукру
- 1 ст.л. перемеленого насіння льону
- 1 ст.л. кокосової стружки або манної крупи
- 4 шт. фініків
Приготування:
- Пшоно ретельно промити декілька раз (до прозрачної води). Залити кип'ятком та залишити на 5-10 хв., щоб вийшла гіркота. Зварити пшоняну кашу.
- Обережно, не зачіпив білу частину лимона, натерти 1 ч.л. лимонної цедри.
- Фініки залити кип'ятком та залишити на 5-10 хвилин.
- Змішати всі інгредієнти за допомогою блендера.
- Змочити руки у воді, зробити кульки та приплюснути, щоб надати форму сирникам.
- Випікати у духовці або обсмажити на маслі гхі (чи вершковому маслі).
- Подавати з соусом із ягід (ягоди + мед), просто з медом чи з горіховою пастою.
КБЖВ на 1 порцію:
- ккал - 182
- білки - 3,8
- жири - 4
- вуглеводи - 31