У кожного має бути час на каву …
Кава по-грецьки… У Греції “кава” – це цілий ритуал, філософія. Без кави не обходиться жодна бесіда чи зустріч. Каву п’ють і вранці, і вдень, і ввечері, і в будь-якому місці, обговорюючи за чашкою кави свої великі і маленькі справи.
Якщо в будинку немає кави – значить в будинку немає нічого!
Сьогодні поговоримо про те, що таке кава по-грецьки та як приготувати каву по-грецьки. Це дійсно дуже просто, якщо знати кілька нюансів.
Традиція вживання кави
За багато років греки виробили свою традицію вживання кави: пити каву повільно, маленькими чашечками, смакуючи кожен ковток та насолоджуючись ароматом.
Вас навіть можуть запросити в гості і, крім кави, подати лише миску з печивом. Спробуйте приготувати, наприклад, пісне кураб’є, якщо піст, чи кавове кураб’є, якщо посту немає, і ви зрозумієте, яка це насолода, споживати філіжанку кави по-грецьки зі смачним кураб’є. Не дивуйтеся, це нормально.
У різних джерелах зустрічається багато варіантів приготування кави по-грецьки.
Секрет кави-по-грецьки
Один з жартівливих секретів приготування кави по-грецьки: справжню каву треба готувати в Греції, в тій атмосфері відпочинку та безтурботності, тоді все буде добре 🙂 Але, жарти жартами, а все як виявляється куди прозаїчніше.
Як завжди, все геніальне просто. У тому числі і рецепт кави по-грецьки. Отже …
Рецепт кави по-грецькі
Інгредієнти:
- 250 мл води,
- 3 ч.л. меленої кави дрібного помолу,
- 1-3 ч.л. цукру
Приготування:
- Воду залити в мідну турку і поставити на повільний вогонь.
- У воду засипати каву та цукор. З цього моменту каву необхідно постійно помішувати до тих пір, поки не почне утворюватися пінка і не з’являться перші ознаки кипіння.
- Каву зняти з вогню безпосередньо перед моментом закипання.
- Посміхнутись: кава по-грецьки готова!
Нюанси приготування кави по-грецьки
Як бачите, все дійсно просто, тим не менш, при приготуванні кави по-грецьки важливо врахувати кілька нюансів:
- кава по-грецьки вариться на повільному вогні,
- під час приготування кави по-грецьки, її необхідно постійно помішувати,
- кава не доводиться до кипіння. Помішуючи каву, необхідно спостерігати за пінкою. Як тільки в ній почнуть з’являтися більш темні плями, це означає, що кава починає закипати і її пора знімати з вогню.
Як подається кава по-грецьки?
У Греції каву прийнято подавати до їжі і зі склянкою охолодженої води. Хоча, цей момент часто уточнюється: подати каву по-грецьки до або після їжі.
Сама кава по-грецьки, може відрізнятися за ступенем додавання цукру:
- Σκέτος [sketos] – чорна кава без додавання цукру,
- Με ολίγη [me oligo] – кава з дрібкою цукру (додається щіпка цукру, максимум половина чайної ложки),
- Μέτριος [metrios] – напівсолодка кава (додається 1 ч.л. цукру),
- Γλυκός [glikos] – солодка кава (додається 2-3 ч.л. цукру).
Тому, якщо ви замовляєте каву в каваньоні (каваньон – місцева назва кафе зі своєю філософією та традиціями), не забудьте зазначити, наскільки солодку каву ви бажаєте.
В Греції кава по-грецьки подається в маленьких чашках і п’ється неквапливо, насолоджуючись кожним маленьким ковтком. Це і є особлива філософія і головний інгредієнт кави по-грецьки, який обов’язково варто знати! ..
Інші рецепти кави… і до кави читайте тут.
Ксенія Миронова