Кава по-грецьки

кава по-грецьки

У кожного має бути час на каву …

Кава по-грецьки… У Греції “кава” – це цілий ритуал, філософія. Без кави не обходиться жодна бесіда чи зустріч. Каву п’ють і вранці, і вдень, і ввечері, і в будь-якому місці, обговорюючи за чашкою кави свої великі і маленькі справи.

Якщо в будинку немає кави – значить в будинку немає нічого!

Сьогодні поговоримо про те, що таке кава по-грецьки та як приготувати каву по-грецьки. Це дійсно дуже просто, якщо знати кілька нюансів.

Традиція вживання кави

За багато років греки виробили свою традицію вживання кави: пити каву повільно, маленькими чашечками, смакуючи кожен ковток та насолоджуючись ароматом.

Вас навіть можуть запросити в гості і, крім кави, подати лише миску з печивом. Спробуйте приготувати, наприклад, пісне кураб’є, якщо піст, чи кавове кураб’є, якщо посту немає, і ви зрозумієте, яка це насолода, споживати філіжанку кави по-грецьки зі смачним кураб’є. Не дивуйтеся, це нормально.

У різних джерелах зустрічається багато варіантів приготування кави по-грецьки.

Секрет кави-по-грецьки

Один з жартівливих секретів приготування кави по-грецьки: справжню каву треба готувати в Греції, в тій атмосфері відпочинку та безтурботності, тоді все буде добре 🙂 Але, жарти жартами, а все як виявляється куди прозаїчніше.

Як завжди, все геніальне просто. У тому числі і рецепт кави по-грецьки. Отже …

Рецепт кави по-грецькі

Інгредієнти:

  • 250 мл води,
  • 3 ч.л. меленої кави дрібного помолу,
  • 1-3 ч.л. цукру

Приготування:

  1. Воду залити в мідну турку і поставити на повільний вогонь.
  2. У воду засипати каву та цукор. З цього моменту каву необхідно постійно помішувати до тих пір, поки не почне утворюватися пінка і не з’являться перші ознаки кипіння.
  3. Каву зняти з вогню безпосередньо перед моментом закипання.
  4. Посміхнутись: кава по-грецьки готова!

Нюанси приготування кави по-грецьки

Як бачите, все дійсно просто, тим не менш, при приготуванні кави по-грецьки важливо врахувати кілька нюансів:

  • кава по-грецьки вариться на повільному вогні,
  • під час приготування кави по-грецьки, її необхідно постійно помішувати,
  • кава не доводиться до кипіння. Помішуючи каву, необхідно спостерігати за пінкою. Як тільки в ній почнуть з’являтися більш темні плями, це означає, що кава починає закипати і її пора знімати з вогню.

Як подається кава по-грецьки?

У Греції каву прийнято подавати до їжі і зі склянкою охолодженої води. Хоча, цей момент часто уточнюється: подати каву по-грецьки до або після їжі.

Сама кава по-грецьки, може відрізнятися за ступенем додавання цукру:

  • Σκέτος [sketos] – чорна кава без додавання цукру,
  • Με ολίγη [me oligo] – кава з дрібкою цукру (додається щіпка цукру, максимум половина чайної ложки),
  • Μέτριος [metrios] – напівсолодка кава (додається 1 ч.л. цукру),
  • Γλυκός [glikos] – солодка кава (додається 2-3 ч.л. цукру).

Тому, якщо ви замовляєте каву в каваньоні (каваньон – місцева назва кафе зі своєю філософією та традиціями), не забудьте зазначити, наскільки солодку каву ви бажаєте.

В Греції кава по-грецьки подається в маленьких чашках і п’ється неквапливо, насолоджуючись кожним маленьким ковтком. Це і є особлива філософія і головний інгредієнт кави по-грецьки, який обов’язково варто знати! ..

Інші рецепти кави… і до кави читайте тут.

Ксенія Миронова