Звідки пішла традиція до міцного еспресо подавати склянку чистої води, в чому полягає сенс такої подачі, чому треба запивати каву водою?
Не секрет, що традиції кавового етикету і вживання цього напою сформувалися ще кілька століть тому. Тому нам, людям 21 століття багато чого з кавових ритуалів може бути незрозумілим, а частина з них цілком може викликати посмішку та здивування.
У хороших кав’ярнях до замовленої чашки ідеального міцного еспресо вам можуть запропонувати склянку звичайної, негазованої води. (А взагалі в будь-якому закладі ви можете попросити води, це безкоштовно.)
Якщо ми звернемося до кавової історії, то дізнаємося, що подавати напій разом з водою стали ще при дворах аравійських шейхів. Вірогідно невідомо, чому робили саме так.
Існує думка, що це пов’язано з тим, що в ті «сиві часи» і кава, і вода були справжньою розкішшю. Саме такий дует вважався частуванням вищого класу.
Також вважають, що вода подавалася разом з кавою для того, щоб вгамувати гіркоту самого напою.
Є ще одна версія – водою омивали ротову порожнину для того, щоб ще краще відчути кавовий букет смаку.
Достеменно відомо, що традиція запивати каву водою виникла вже з появою перших в світі кав’ярень. Адже кава наче обпалювала та приводила до незначного підвищення температури тіла. Тому, щоб освіжитися, її запивали водою. Дехто з дослідників вважає, що такий ритуал дозволяв любителям цього ароматного напою відновити водний баланс в організмі, адже при вживанні кави організм ще швидше втрачає дорогоцінну вологу. Також існує думка, що випитий стакан води дозволяв пом’якшити гіркоту, яка залишалася в роті після вживання кави. Адже солодощі та мед в той час були дорогим задоволенням, тому не всі могли дозволити собі заїсти ними характерну гіркоту напою.
Традицію подавати каву з водою перехопили турки. Після приготування ароматної рідини в джезві турки пили гарячий напій, а потім тамували спрагу і знімали гіркоту за допомогою декількох ковтків води. До речі, звідси зародився наступний спосіб: спочатку потрібно випити кілька ковтків води, потім приступити до кави, а після кави допити рідину зі склянки.
Поєднання води і кави: традиція чи необхідність?
Існують практичні причини, чому треба запивати каву водою.
Вода сприяє зниженню концентрації кофеїну. Рекомендується по черзі робити ковток води і чаю, якщо ви бажаєте уникнути наслідків споживання занадто міцної кави. У такому випадку рекомендується використовувати рецепт турків – пити кілька ковтків до кавування, а залишок води після.
Такий ритуал дуже корисний і для зубів. Завдяки випиванню води ви можете позбутися від залишків кави на зубах. Правда для цього краще все-таки не робити кілька ковтків, а ретельно прополоскати рот. Але така можливість буває не завжди. Тому в таких випадках намагайтеся хоча б набрати воду в рот і трохи потримати перед тим, як проковтнути.
Вживання води дозволяє втамувати спрагу і відновити гідробаланс в організмі. Але якщо ви не відчуваєте потреби, то пити воду після кави зовсім необов’язково.
Вода дозволить вам очистити смакові рецептори для сприйняття букета напою. Особливо це актуально після щільного обіду.
Причини, чому треба запивати каву водою:
- Щоб позбутися від післясмаку у роті (особливо це стосується міцного еспресо).
- Щоб зменшити кількість кофеїну.
- Щоб втамувати спрагу (кава у великих дозах і без дотримання правильних питних звичок, викликає зневоднення організму).
- Щоб зробити смак кави більш м’яким і приємним.
- Щоб очистити порожнину рота і не дозволити кофеїну вплинути на якість ваших зубів і емалі.
А взагалі, вода – самий важний елемент на планеті, без неї, навіть, каву не зварити.