Кожен з нас має вроджену природу, що визначає особливості нашого характеру та зовнішності. Їжа також має свою природу і свої особливості. Ця природа заснована на смаку їжі, який переважає та її властивостях.
Аюрведа виділяє 20 властивостей продуктів. Розібратися в них допоможе таблиця з прикладами.
Продукти з лівої колонки сприятимуть зростанню тканин, насиченню та зміцненню тіла.
Продукти з правої колонки – це продукти з протилежними властивостями, тобто ті, які будуть очищати тіло, робити його легким і в деяких випадках виснажувати.
Важкі | Молочні продукти, пшениця, м'ясо, смажене харчування | Легкі | Повітряний рис, попкорн, листові овочі |
Повільні | Жири, м'ясо, йогурт | Різкі | Дуже гострі продукти, цибуля, часник |
Холодні | Морозиво, холодне молоко та напої, м'ята | Гарячі | Імбир, чилі, часник, алкоголь |
Маслянисті | Вершкове масло, гхі, сир, авокадо, кокос, всі рослинні олії | Сухі | Пшоно, перловка, жито, сухі пластівці, батончики мюслі, попкорн, тости, крекери |
Гладкі | Кремові текстури, рисове борошно | Шорсткі (шорсткуваті) | Сухофрукти, чіпси, попкорн, сирі овочі |
Щільні | Коренеплоди, горіхи, зерно, м'ясо | Текучі | Усі рідини, молоко, соки, бульйони |
М'які | Авокадо, банан, інжир, олія, гхі | Жорсткі | Крекери, горіхи, запечений нут |
Стійкі | Пшениця, тепле молоко, гхі, м'ясо з кістками | Рухливі | Послаблююча їжа, яблука, чорнослив, листові овочі |
Великі | Зерно, м'ясо | Тонкі | Зелень, гіркі трави |
В'язкі | Патока, мед | Прозорі | Розбавлені або прозорі фруктові та овочеві соки |
У попередніх статтях ми говорили про те, що їжа, яка є подібною до доші за властивостями, її підсилюватиме, а протилежна – врівноважуватиме. Тепер, коли ви знаєте, яка доша чи доші переважають у вашій конституції, вам буде корисно пам’ятати про властивості продуктів, які їх гармонізуватимуть.
Вата-доша
Врівноважує: Тяжке, Повільне, Гаряче, Маслянисте, Гладке, Щільне, М’яке, Стійке, Велике, В’язке.
Підсилює: Легке, Різке, Холодне, Сухе, Шорстке, Текуче, Жорстке, Рухоме, Тонке, Прозоре.
Пітта-доша
Врівноважує: Тяжке, Повільне, Холодне, Велике.
Підсилює: Легке, Різке, Маслянисте, Тонке.
Капха-доша
Врівноважує: Легке, Різке, Гаряче, Сухе, Шорстке, Текуче, Жорстке, Рухоме, Тонке, Прозоре.
Підсилює: Тяжке, Повільне, Холодне, Маслянисте, Гладке, Щільне, М’яке, Стійке, Велике, В’язке.