Про властивості їжі

pro-vlastyvosti-yizhi

Кожен з нас має вроджену природу, що визначає особливості нашого характеру та зовнішності. Їжа також має свою природу і свої особливості. Ця природа заснована на смаку їжі, який переважає та її властивостях.

Аюрведа виділяє 20 властивостей продуктів. Розібратися в них допоможе таблиця з прикладами.

Продукти з лівої колонки сприятимуть зростанню тканин, насиченню та зміцненню тіла.

Продукти з правої колонки – це продукти з протилежними властивостями, тобто ті, які будуть очищати тіло, робити його легким і в деяких випадках виснажувати.

ВажкіМолочні продукти, пшениця, м'ясо, смажене харчуванняЛегкіПовітряний рис, попкорн, листові овочі
ПовільніЖири, м'ясо, йогуртРізкіДуже гострі продукти, цибуля, часник
ХолодніМорозиво, холодне молоко та напої, м'ятаГарячіІмбир, чилі, часник, алкоголь
МаслянистіВершкове масло, гхі, сир, авокадо, кокос, всі рослинні оліїСухі
Пшоно, перловка, жито, сухі пластівці, батончики мюслі, попкорн, тости, крекери
ГладкіКремові текстури, рисове борошноШорсткі (шорсткуваті)Сухофрукти, чіпси, попкорн, сирі овочі
ЩільніКоренеплоди, горіхи, зерно, м'ясоТекучі
Усі рідини, молоко, соки, бульйони
М'якіАвокадо, банан, інжир, олія, гхіЖорсткіКрекери, горіхи, запечений нут
СтійкіПшениця, тепле молоко, гхі, м'ясо з кісткамиРухливіПослаблююча їжа, яблука, чорнослив, листові овочі
ВеликіЗерно, м'ясоТонкіЗелень, гіркі трави
В'язкіПатока, медПрозоріРозбавлені або прозорі фруктові та овочеві соки

У попередніх статтях ми говорили про те, що їжа, яка є подібною до доші за властивостями, її підсилюватиме, а протилежна – врівноважуватиме. Тепер, коли ви знаєте, яка доша чи доші переважають у вашій конституції, вам буде корисно пам’ятати про властивості продуктів, які їх гармонізуватимуть.

Вата-доша

Врівноважує: Тяжке, Повільне, Гаряче, Маслянисте, Гладке, Щільне, М’яке, Стійке, Велике, В’язке.

Підсилює: Легке, Різке, Холодне, Сухе, Шорстке, Текуче, Жорстке, Рухоме, Тонке, Прозоре.

Пітта-доша

Врівноважує: Тяжке, Повільне, Холодне, Велике.

Підсилює: Легке, Різке, Маслянисте, Тонке.

Капха-доша

Врівноважує: Легке, Різке, Гаряче, Сухе, Шорстке, Текуче, Жорстке, Рухоме, Тонке, Прозоре.

Підсилює: Тяжке, Повільне, Холодне, Маслянисте, Гладке, Щільне, М’яке, Стійке, Велике, В’язке.