Де можна скуштувати справжню апулійську кухню? Звісно, що в історичних ресторанах, адже будь-яка подорож по Італії перетворюється на гастрономічний тур, особливо, якщо ви мандруєте південними містами. Ми продовжуємо нашу мандрівку Апулією та містом Барі. Адже окрім базиліки святого Миколая місто відоме своєю автентичною кухнею та історичними ресторанами, які були відкриті ще у першій половині ХІХ століття.
Місту Барі трохи менше 1000 років, автентичним стравам Апулії приблизно стільки ж.
Навколо Барі нескінченні поля з оливковими деревами, тобто Апулія багата на оливки та оливкову олію, море, теплий клімат та родюча земля. Тому основу місцевої кухні складають дари моря, оливки та оливкова олія, ароматні місцеві трави, овочі та автентична місцева паста орек’єте та кавателлі, яку роблять власноруч жінки на вузеньких вулицях старого міста.
Історичні ресторани міста Барі
Ви запитаєте, де скуштувати апулійську кухню в Барі? Звісно, що автентичну апулійську кухню потрібно смакувати у найстаріших ресторанах Барі, обидва знаходяться у старій частині міста.
Остерія делле Траві ди Барі
Osteria delle Travi “Il Buco”
Largo Ignazio Chiurlia 12, 70122, Bari, Italy
Остерія делле Траві ді Барі є найвідомішим та найстарішим рестораном в історичній частині міста, який відкрили ще у 1813 році.
Інформація про цей ресторан є в найпрестижніших путівниках з ено-гастрономії. Від XIX століття збереглася частина меблів, тому відчувається атмосфера тих часів.
Серед відомих страв: рис з картоплею та мідіями, паста-орек’єтте з верхівками ріпи, паста-кавателлі з бобами та молюсками. Завжди подається смажена риба – тріска, кефаль, каракатиці, кальмари та інші види дрібної риби, смажені в паніровці. Це типові страви для морського міста.
Oстерія “Віні е Кучіна – Пальончіно”
Osteria Vini e Cucina “Paglionico”
Piazza del Ferrarese, 29, 70122 Bari, Italia
Oстерію “Віні е Кучіна – Пальончіно” було засновано у 1870 році. Цьому закладу вдалось зберегти атмосферу ХІХ століття… Все як було тоді: настрій, стіни з натурального каміння, ретро обстановка та місцева ено-гастрономія – це символи справжнього духу Барі.
Заклад часто відвідують місцеві художники, які пожвавлюють вечори гарним вином та жартами на місцевому діалекті. А зі стіни “спостерігає” за гостями ікона Святого Миколая.
Серед особливих страв: рис з картоплею та мідіями, паста-кавателлі з помідорами та рукколою, рікотта-форте та у неділю можна посмакувати виключно недільну страву – класичний біфштекс з конини.