Суворі зимові дні за вікном? Невже, а ми і не чули. У нас – літо, адже ми готуємо класичний ароматний соус песто.
Що у нас сьогодні у програмі? Обід по-італійськи! Яскравий-яскравий, соковитий, галасливий і такий смачний, що, схоже, плавно перетече на вечерю.
Генерал обіду – класичний ароматний соус песто. Ложечка-друга (з пастою, з овочами або просто так, з гренками) – і ви вже на середземноморському узбережжі в компанії улюблених людей.
Історія соусу песто
Соус песто (іт. pеsto від гол. pestare – розтирати, товкти, подрібнювати) – соус з базиліку та оливкової олії з додаванням кедрових горіхів, часнику, морської солі та пармезану. Традиційний рецепт Північного Заходу Італії, а саме – з Лігурії. Згідно традицій, лігурійський соус песто або песто «по-генуезьки» готується в мармуровій ступці: всі інгредієнти розтирають дерев’яним товкачем (пестом), звідси і назва.
Перше документальне підтвердження приготування соусу песто відноситься до 1865 року, але цей соус знали і готували набагато раніше – ще в Середньовіччі.
Є декілька версій походження рецепту соусу песто.
Згідно однієї версії, соус песто винайшли, щоб мати змогу заготовляти про запас базилік, якого дуже багато росте на лігурійському узбережжі.
Інша версія говорить, що соус вигадали випадково. Базилік (лат. Ocimum Basilicum – «царський аромат; аромат, гідний царів») завезли з Малої Азії, де його використовували в медицині, як протиотрутний засіб та як засіб від укусів кліщів. Селяни робили із суміші базиліку та оливкової олії мазь від екземи для моряків. І один із них випадково пролив суміш тертого базиліка та олії на шматок хліба, спробував… ммммм…. і з тих пір базилік зайняв почесне місце на кухні Лігурії.
Ароматний соус Песто
Інгредієнти:
- зелений базилік – 100 г
- оливкова олія – 150 мл
- кедрові горіхи – 5 ст. л.
- пармезан – 50 г
- часник – 1 зубчик
- сіль за смаком
Приготування:
- Промити та обсушуємо базилік. Видалити стебла, а листя дрібно порізати.
- Подрібнити в блендері базилік, кедрові горіхи, пармезан та часник.
- Додати сіль та оливкову олію, ретельно перемішати. Взбити блендером до бажаної консистенції.
- Розкласти по банкам, що щільно закриваються. Зберігати в холодильнику не більше 2 місяців.