Цього разу ми приготуємо каву “Штірліц“ від Джекобса з Анкари.
… Штірліц зателефонував сторожу і, коли той прийшов, сказав:
– Друже, сьогодні можете поїхати в місто, до дітей. Завтра повертайтеся до шостої ранку і, якщо я ще не поїду, заваріть мені міцну каву, найміцнішу, яку тільки зможете …
… Вранці економка підійшла до дверей спальні і довго не наважувалася постукати. Зазвичай Штірліц о сьомій годині сідав до столу. Він любив, щоб тости були гарячими, тому вона готувала їх з пів на сьому, точно знаючи, що в раз і назавжди заведений час він вип’є чашку кави – без молока і цукру, потім намаже тост мармеладом і вип’є другу чашку кави – тепер з молоком…
Юліан Семенов “Сімнадцять міттєвостей весни”
Яку каву любив Штірліц? Чи любив він її взагалі?
Скоріш за все, він пив чорну каву, яку готували за традиційним рецептом з кулінарних книг, що видавались “Держторгвидавництвом”.
Готували каву згідно таких норм інгредієнтів на порцію: кава натуральна – 5-8 г або змішана з цикорієм 7-10 г, цукор – 20 г.
Згідно цих книжок, чорну каву треба було готувати або в кавоварках, або кавниках зі вставною сіткою чи в спеціально виділених каструлях.
Кавоварку, кавник чи каструлю ополоснути гарячою водою, додати молоту каву, залити кип’ятком та довести до кипіння, а потім дати відстоятися протягом 5-8 хвилин. Після чого повинен був процідити каву через чисте сито або через тканину.
Варити каву треба було невеликими порціями, бо кип’ятіння чи багаторазовий підігрів кави погіршує його смакові якості.
Подавати каву можна було в порційних кавниках, стаканах або чашках, а цукор до неї – окремо.
До кави могли подати тонкі скибочки лимону, або в спеціальних чарках коньяк чи лікер.
Таку каву, мабуть, любив Штірліц, але в його житті був і інший “кавовий” досвід, адже такий дивовижний чоловік як Штірліц не міг пити несмачну каву.
… Джекобс відійшов від каміна, там у нього стояла кавомолка і маленька електроплита з мідними турочками. Споро та красиво, якось по-чаклунські, він почав робити каву, пояснюючи при цьому:
– В Анкарі мені подарували рецепт, він казковий. Замість цукру – ложка меду, дуже рідкого, бажано липового, чверть зубчики часнику, це пов’язує воєдино смисл кави і меду, і, головне, не давати кипіти. Все те, що закипіло, позбавлене сенсу. Адже і люди, які перенесли надлишкові перевантаження – фізичні і моральні, – втрачають себе, чи не так?
– Дамаську сталь, навпаки, гартують температурними навантаженнями.
Джекобс обернувся, мить розглядав Штірліца, примруживши блакитні очі (у наших сіверян такі ж, подумав Штірліц, у володимирців і поморів), потім посміхнувся:
– Я вас візьму на роботу, незважаючи на те, що ви перенесли температурні перевантаження, судячи з усього чималі. Про дамаську сталь увернули вельми до речі. Я страждаю зайвої категоричністю, вибачайте. Ідіть сюди, вип’ємо тут, тут затишніше.
Штірліц ніяково піднявся, завмер, бо спину пронизало різким болем, помасажував поперек і повільно підійшов до низького столика біля каміна, де чудно пахло кавою, завсім особливий запах, дійсно, часник в турочці – цікаво, якщо коли-небудь у мене знову буде свій будинок, обов’язково спробую.
– Ну як? – Запитав Джекобс. – Смачно?
– Чудово, – відповів Штірліц. – Коли розоритесь, ви не помрете з голоду – є друга професія. А мене візьмете посудомийкою.
Ну, що ж, знайомтесь, кава “Штірліц“ від Джекобса з Анкари.
Інгредієнти:
- кава мелена – 2 ч.л.,
- вода,
- мед – 1 ч.л.,
- часник – 1/2 зубчика.
Приготування:
- Насипте в турку каву, додайте мед і подрібнений часник.
- Влийте воду так, щоб до краю турки залишалося приблизно 1,5-2 см, все перемішайте і нагрівайте на слабкому вогні.
- Як тільки кава підніметься, відразу зніміть турку з вогню, каву перемішайте і залиште на 1-2 хвилини, щоб вона настоялась.
- Щоб розлити каву по чашках, використовуйте ситечко.
І, пам’ятайте, кава – це обійми у чашці! Смачного!
Ще більш смачних та цікавих рецептів кави … і до кави – ТУТ.