Класифікація харчових добавок

Харчові добавки – це речовини, які додають у технологічних цілях у харчові продукти в процесі виробництва, пакування, транспортування або зберігання для надання їм бажаних властивостей, наприклад, певного аромату, кольору, тривалості зберігання, смаку, консистенції тощо.

“Е” у складі це не завжди вирок, давайте розбиратися конкретно.

Класифікація харчових добавок

Е 100 – Е 182 | барвники
Е 200 і далі | консерванти
Е 300 і далі | антиоксиданти й антиокислювачі (регулятори кислотності, що уповільнюють процеси окислення)
Е 400 – Е 430 | стабілізатори та загусники
Е 430 – Е 500 | емульгатори
Е 500 – Е 520 | розпушувачі
Е 620 – Е 642 | підсилювачі смаку та аромату продукту
Е 642 – Е 899 | запасні індекси
Е 900 – Е 1521 | підсолоджувачі, а також речовини, що знижують
піноутворення

E140 хлорофіл | речовина, завдяки якій рослини набувають зеленого кольору
E141 | мідні комплекси хлорофілів і хлорофілінів
E162 | буряковий червоний (бетанін)
E163 | антоціани (рослинні пігменти)
E170 | карбонати кальцію (крейда)
E181 | таніни
E202 | сорбат калію (природний консервант)
Е260 | оцтова кислота
E270 | молочна кислота (утворюється при молочнокислому бродінні, наприклад при скисанні молока)
E290 | вуглекислий газ, що перетворює напій на газовану воду
E296 | яблучна кислота
E297 | фумарова кислота
E307 | альфа-токоферол синтетичний (Вітамін E)
E150a, E150b, E150c, E150d | цукрові колери
Е152 | вугілля
E308 | гамма-токоферол синтетичний
E330 | лимонна кислота
Е406 | агар-агар
E420 | сорбіт, сорбітовий сироп
Е500 | харчова сода
Е507 | соляна кислота
E901, E902, E903 | віск
E905b, E905c | вазелін і парафін
E906 | бензойна смола
E913 | ланолін
E954 | сахарин та його натрієві, калієві та кальцієві солі
E955 | сукралоза (трихлоргалактосахароза)
E100 | куркуміни (на основі куркуми)
E101 | рибофлавін (вітамін B2)
E106 | рибофлавін-5-фосфат натрію
Е160a | каротини, речовини, близькі за властивостями до вітаміну А
Е161b | лютеїн, сприяє поліпшенню зору
E300 | аскорбінова кислота (вітамін С), сприяє підвищенню імунітету

E140 хлорофіл | речовина, завдяки якій рослини набувають зеленого кольору)
E141 | мідні комплекси хлорофілів і хлорофілінів
E162 | буряковий червоний (бетанін)
E163 | антоціани (рослинні пігменти)
E170 | карбонати кальцію (крейда)
E181 | таніни
E202 | сорбат калію (природний консервант)
Е260 | оцтова кислота
E270 | молочна кислота (утворюється при молочнокислому бродінні, наприклад при скисанні молока)
E290 | вуглекислий газ, що перетворює напій на газовану воду
E296 | яблучна кислота
E297 | фумарова кислота
E307 | альфа-токоферол синтетичний (Вітамін E)
E150a, E150b, E150c, E150d | цукрові колери
Е152 | вугілля
E308 | гамма-токоферол синтетичний
E330 | лимонна кислота
Е406 | агар-агар
E420 | сорбіт, сорбітовий сироп
Е500 | харчова сода
Е507 | соляна кислота
E901, E902, E903 | віск
E905b, E905c | вазелін і парафін
E906 | бензойна смола
E913 | ланолін
E954 | сахарин та його натрієві, калієві та кальцієві солі
E955 | сукралоза (трихлоргалактосахароза)
E100 | куркуміни (на основі куркуми)
E101 | рибофлавін (вітамін B2)
E106 | рибофлавін-5-фосфат натрію
Е160a | каротини, речовини, близькі за властивостями до вітаміну А
Е161b | лютеїн – cприяє поліпшенню зору
E300 | аскорбінова кислота (вітамін С) – сприяє підвищенню імунітету

E306 – Е309 | токофероли (вітамін Е)
Е440 | пектини сприяють очищенню кишечника, виводять шлаки
Е641, Е642 | L-лейцин і лізин – корисні амінокислоти
Е916, Е917 | кальцію йодат використовується для збагачення продуктів харчування йодом