Целіакія: непереносимість глютена

tseliakiya

Целіакія – так називається непереносимість глютена. Зараз приблизно 1% населення планети страждають від непереносимості глютена. Якщо така людина їсть продукти, що містять глютен, то у її організмі відбуваються незворотні зміни у травленні. Це впливає на її загальний стан і навіть може загрожувати життю. До нормалізації життя таких людей призводить тільки дотримання безглютенової дієти. Непереносимість глютену – це вроджений стан. Чим раніше він буде виявлений, тим це краще для здоров’я дитини.

Глютен – це білок, який міститься в пшениці, житі, вівсі або ячмені. Відповідно, він є і у всіх продуктах, вироблених із цих злаків. А їх зараз дуже багато.

Чому розвивається непереносимість глютена, достеменно ще не з’ясували. Є достовірні дані, що є генетична схильність до розвитку цього захворювання. Ця схильність може передаватися у спадок.

Целіакія відноситься до аутоімунних захворювань, коли організм починає клітини кишечника сприймати як чужорідні. Безпосередньою причиною початку загострення може бути стресова ситуація, ревматичні захворювання, перенесені гострі вірусні захворювання.

Симптоми целіакії у дорослих: втрата ваги, тривалий, безпричинний рідкий “стул”, здуття живота, загальна слабкість і зниження працездатності.

Симптоми целіакії у маленьких дітей: рідкий “стул”, що триває більше тижня, різке зниження збільшення у вазі при нормальному повноцінному годуванні, підвищене газоутворення, підвищена стомлюваність і нестабільний настрій дитини. Якщо такі симптоми присутні, обов’язково перевірте дитину на переносимість глютену.

Діагностика целіакії ставиться виходячи з ендоскопії з біопсією тонкого кишечника (фіброгастродуоденоскопії), аналізу крові на специфічні антитіла, лабораторного дослідження калу.

Лікування целіакії полягає у довічному призначенні безглютенової дієти. Целіакія повинна розглядатися не як недуга, а особливий спосіб життя.