Глікемічний індекс та глікемічне навантаження

glycemic-index

У питаннях побудови раціону потрібно враховувати кількість калорій, з якої він складається та якісний склад продуктів, тобто, співвідношення білків, жирів та вуглеводів.

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс (ГІ) – це показник впливу продуктів харчування після їх вживання на рівень глюкози у крові. Глікемічне навантаження їжі або напою це функція глікемічного індексу їжі та її кількості.

Глікемічний індекс порівнює реакцію організму на продукт з реакцією організму на чисту глюкозу, у якої ГІ дорівнює 100.

Низький глікемічний індекс означає, що при вживанні певного продукту рівень цукру у крові піднімається повільно. Чим вище індекс, тим швидше піднімається рівень цукру у крові. Якщо у меню переважають страви з високим ГІ підшлункова залоза виробляє інсулін у великій кількості. Якщо інсуліну і так не вистачає, підвищується рівень цукру у крові.

Глікемічний індекс залежить від виду вуглеводів та кількості клітковини, способу термічної обробки та вмісту білків та жирів у продукті.

Повільне засвоєння їжі, поступовий підйом та зниження рівня цукру у крові при низькому ГІ допомагають людям з діабетом контролювати концентрацію глюкози в крові.

Глікемічний індекс не пов’язаний з калорійністю. Продукти з низьким глікемічним індексом також містять калорії, які рано чи пізно засвояться організмом.

Якщо ми хочемо отримати швидкий підйом енергії відразу, то найкращий варіант – це продукти з високим глікемічний індексом. Якщо навпаки – то краще їсти продукти з низьким глікемічним індексом та забезпечувати організм енергією повільно, не провокуючи стрибки інсуліну і, як наслідок, накопичення жиру. Таким чином, якщо наша мета – позбавлення жиру, то в дієті повинні переважати продукти
з низьким та середнім ГІ.

Як глікемічний індекс впливає на схуднення

Інсулін – це гормон підшлункової залози, який впливає на обмінні процеси практично у всіх тканинах.

Функції інсуліну:

  • інсулін є «транспортом», який доставляє глюкозу з вуглеводів, отриманих з їжею, в клітини нашого організму,
  • інсулін виробляється у відповідь на появу глюкози у крові,
  • інсулін сприяє тому, щоб глюкоза накопичувалася у вигляді енергії (у вигляді глікогену, або у вигляді жиру),
  • інсулін перешкоджає розпаду глікогену та жиру на глюкозу,
  • інсулін сприяє збереженню всіх видів жиру у тілі: внутрішнього, підшкірного та жиру, який визначається статевими ознаками.

Як визначити глікемічний індекс

Самостійно визначити глікемічний індекс неможливо.

Для визначення глікемічного індексу існують таблиці, у яких зазначені значення як окремих продуктів, так і цілих страв.

За значенням глікемічного індексу продукти діляться на 3 групи: продукти з низьким глікемічним індексом, із середнім та високим.

Щоб простіше запам’ятати, які продукти куди відносяться, можна умовно вважати, що ті вуглеводи, які ми звикли називати повільними, складними чи правильними – це вуглеводи з низьким глікемічним індексом. А швидкі, прості та «неправильні» – це вуглеводи з високим глікемічним індексом.

Звертаємо увагу, що мова йде виключно про вуглеводні продукти. Це логічно, тому що глюкоза (цукор) – це швидкий вуглевод. Якщо продукт не містить вуглеводи (або їх дуже мало), то рівень цукру майже не піднімається. Саме тому в таблицях глікемічних індексів продуктів дуже рідко є значення м’яса і риби. Якщо м’ясо чи риба “чисті” (тобто не котлети, куди ми додали хліб, цибулю, яйця), вони містять багато білка і мало вуглеводів.

Продукти з високим глікемічним індексом:

  • пиво – 110 (вище, ніж чиста глюкоза),
  • білий хліб – 100,
  • здобні булочки, млинці – 95,
  • картопля запечена – 95,
  • рисова локшина – 95,
  • консервовані абрикоси – 95,
  • рис швидкого приготування – 90,
  • мед – 90,
  • каші швидкого приготування – 85,
  • морква варена або тушкована – 85,
  • кукурудзяні пластівці – 85,
  • картопляне пюре, варена картопля – 85,
  • мюслі з горіхами та родзинками – 80,
  • солодка випічка (вафлі, пончики) – 75,
  • гарбуз, кавун, диня – 75,
  • рисова каша на молоці – 75,
  • пшоно – 70,
  • морква сира – 70,
  • шоколадний батончик (“Марс”, “Снікерс”),
  • молочний шоколад – 70,
  • солодкі газовані напої («Пепсі-Кола», «Кока-Кола») – 70,
  • ананас – 70,
  • пельмені – 70,
  • локшина з м’яких сортів пшениці – 70,
  • білий рис – 70,
  • картопляні чіпси – 70,
  • цукор (білий або бурий) -70,
  • кукус, манка – 70.

Продукти із середнім глікемічним індексом:

  • пшеничне борошно – 65,
  • апельсиновий сік у пакеті – 65,
  • варення та джеми, мармелад – 65,
  • мюслі з цукром, родзинки – 65,
  • житній хліб, цільнозерновий хліб – 65,
  • картопля варена в мундирі – 65,
  • консервовані овочі – 65,
  • макарони з сиром – 65,
  • піца на тонкому тесті з томатами та сиром – 60,
  • банан – 60,
  • морозиво – 60,
  • довгозерний рис – 60,
  • магазинний майонез – 60,
  • вівсяна каша – 60,
  • гречка коричнева – 60,
  • виноград та виноградний сік – 55,
  • кетчуп – 55,
  • спагетті – 55,
  • консервовані персики – 55,
  • пісочне печиво – 55.

Продукти з низьким глікемічним індексом:

  • солодка картопля (батат, ямс) – 50,
  • гречка зелена – 50,
  • рис басмати, коричневий неочищений рис – 50,
  • журавлинний сік без цукру – 50,
  • апельсини, ківі, манго – 50,
  • яблучний сік без цукру – 50,
  • грейпфрут, кокос – 45,
  • свіжий апельсиновий сік – 45,
  • тост із цільнозернового хліба – 45,
    сушені фіги, курага, чорнослив – 40,
  • макарони з твердих сортів борошна – 40,
  • морквяний сік без цукру – 40,
  • дикий рис – 35,
  • свіжі яблуко, слива, айва, нектарин -35,
  • знежирений натуральний йогурт – 35,
  • квасоля – 35,
  • гранат, персик – 35,
  • томатний сік – 30,
  • свіжий абрикос – 30,
  • перлова крупа – 30,
  • коричнева та жовта сочевиця – 30,
  • зелена квасоля – 30,
  • груша свіжа – 30,
  • томат свіжий – 30,
  • сир знежирений – 30,
  • чорниця, брусниця, лохина – 30,
  • гіркий шоколад (понад 70 % какао) – 30,
  • молоко будь-якої жирності – 30,
  • маракуйя, мандарин – 30,
  • ожина – 20
  • вишня – 25,
  • зелена та червона сочевиця – 25,
  • золота квасоля – 25,
  • малина свіжа – 25,
  • червона смородина – 25,
  • соєве борошно – 25,
  • полуниця, суниця – 25,
  • гарбузове насіння – 25,
  • аґрус – 25,
  • арахісова паста без цукру – 20,
  • артишок, баклажан – 20,
  • соєвий йогурт – 20,
  • мигдаль – 15,
  • брокколі, качанна, брюссельська, цвітна капуста -15,
  • висівки -15,
  • перець чилі, огірок, спаржа – 15,
  • імбир -15,
  • горіхи кешью, фундук, кедровий горіх, фісташки, волоський горіх, арахіс – 15,
  • гриби -15,
  • кабачок, цибуля, цибуля-порей, селера, ревінь, шпинат – 15,
  • соус песто – 15,
  • оливки – 15,
  • тофу (соєвий сир), соя – 15,
  • авокадо -10,
  • листовий салат – 10,
  • петрушка, базилік, ванілін, кориця, орегано – 5.

Глікемічне навантаження

Глікемічне навантаження, у свою чергу, показує, наскільки підніметься цукор крові і скільки часу він буде  триматись таким високим.

Як розрахувати глікемічне навантаження

Глікемічне навантаження розраховується за формулою: глікемічний індекс помножити на кількість вуглеводів на 100 г продукту та отримане число поділити на 100 г.

glykemichne-nevantazhennia
Низький рівень глікемічного навантаження вважається до 10, а високий – понад 20. Тобто їжа з високим глікемічним навантаженням призводить до більш швидкого збільшення рівня цукру в крові та тривалого збереження такого показника.

Їжа з низьким глікемічним навантаженням може швидко збільшити рівень цукру, але він швидко впаде, тому що в продукті мало вуглеводів, або вона повільно буде піднімати рівень цукру.

Високі та середні показники глікемічного навантаження:

  • рисове борошно – 78,4,
  • фініки – 74,5,
  • мед – 72,3,
  • цукор – 69,9,
  • рисова каша швидкого приготування – 68,6,
  • кукурудзяні пластівці – 66,8,
  • тости з білого хліба – 65,0,
  • джем – 61,9,
  • попкорн – 61,2,
  • вафлі несолодкі – 60,9,
  • булки французькі – 59,9,
  • рис білий пропарений – 55,5,
  • крохмаль – 54,7,
  • крекери – 52,9,
  • печиво пісочне – 49,2,
  • борошно пшеничне та кускус – 47,5,
  • пшоно – 47,2,
  • мюслі – 45,0,
  • манна крупа – 44,0,
  • родзинки – 42,2,
  • бублики пшеничні – 42,1,
  • шербет – 41,5,
  • хліб білий – 41,3,
  • бісквіт – 40,4,
  • печиво вівсяне – 39,1,
  • чіпси картопляні – 38,9,
  • картопляне пюре швидкого приготування – 38,2,
  • вівсяна каша – 37,0,
  • шоколад молочний – 36,8,
  • спагетті, макарони – 29,7,
  • спагетті з борошна грубого помелу – 22,5.

Продукти з низьким глікемічним навантаженням:

  • салат-латук, броколі, гриби – 0,1,
  • салат листовий – 0,2,
  • сосиски – 0,2,
  • помідори – 0,4,
  • часник, капуста білокачанна, перець зелений, баклажани – 0,5,
  • молоко соєве – 0,5,
  • цибуля ріпчаста – 0,9,
  • йогурт -1,2,
  • молоко 2,5% – 1,4,
  • насіння соняшнику – 1,5,
  • абрикоси свіжі – 1,8,
  • полуниця, ківі, арахіс – 2,0,
  • яблука – 2,4,
  • морква та вишня – 2,5,
  • горіхи волоські та апельсини – 2,8,
  • персики – 2,9,
  • зелений горошок консервований – 3,1,
  • груші – 3,2,
  • гарбуз – 3,3,
  • яблучний сік без цукру – 3,6,
  • кабачки – 3,7,
  • йогурт солодкий – 4,4,
  • пиво 2,8% – 4,8,
  • хліб з висівками, зелений горошок свіжий, перлівка – 5,1,
  • диня – 5,9,
  • виноград – 6,0,
  • манго – 6,3,
  • кукурудза консервована та кавун – 6,6,
  • буряк – 6,9,
  • каша вівсяна молочна – 7,0,
  • сік апельсиновий та ананасовий – 7,2,
  • ананас – 7,6,
  • кукурудза варена – 7,8,
  • сік апельсиновий у пакеті – 8,32,
  • квасоля біла – 8,6,
  • квасоля кольорова відварна – 9,0,
  • пломбір -10,8,
  • піца з помідорами та сиром – 11,0,
  • шоколад чорний (більше 70% какао) – 11,6,
  • картопля варена – 11,7.