Вітамін В5 (пантотенова кислота)

vitamin-b5-pantotenova-kyslota

Вітамін В5 (пантотенова кислота) регулює обмін речовин, жирів, регулює синтез гемоглобіну.

Вітамін В5 міститься у м’ясі, овочах, фруктах, зернах, горіхах, насінні, але легко знищується при консервуванні, заморозці та інших способах промислової обробки продуктів. Забезпечити людину вітаміном B5 можуть тільки продукти у природному вигляді.

Типові прояви недостачі вітаміну В5 (пантотенова кислота): посивіння, облисіння, потовщення шкірних покривів, астенія, симптоми шлунково-кишкового тракту, дратівливість, швидка стомлюваність.

Найкращі натуральні джерела вітаміну В5: печінка, нирки, м’ясо, серце, яйця, зелені овочі, пивні дріжджі, насіння, горіхи.

Пантотенова кислота необхідна для нормального засвоєння, обміну фолієвої кислоти (вітаміну В9) та біотину (вітаміну Н). Також вона впливає обмін аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Тепло, харчова обробка, консервування, кофеїн, естрогени та алкоголь для вітаміну В5 протипоказані.