Рецепт цього простого домашнього морквяного хліба з фініками та оливковою олією чудово підходить для тих, хто піклується про своє здоров’я та дотримується здорового способу життя. Також морквяний хліб з фініками сподобається тим, хто просто хоче зробити своє меню більш різноманітним.
Морквяний хліб з фініками та оливковою олією готується дуже просто. Краще його готувати у звичайній духовці.
Корисні властивості моркви
Морква – це дивовижний продукт, який має велику кількість корисних властивостей. Цей овоч відомий ще з часів Русі не тільки як смачний овоч, але й як корисна рослина, яка допомагає при боротьбі з різноманітними хворобами.
Морква не калорійна – усього 35 ккал на 100 г. Саме тому морква часто входить в різні дієти.
Морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів та мікроелементів: PP, A, вітаміни групи В, C, E, H та K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор, селен, молібден, бор, ванідій, літій, кобальт, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сіра.
Фініки
Фініки – це плоди фінікової пальми.
Фініки містять багато корисних речовин, вітамінів та мінералів: цінні флаваноїди, поліфеноли, антиоксиданти, таніни, вітамін А, вітаміни групи В, С, Е, К, йод, залізо, калій, кальцій, магній, марганець, фосфор, цинк, а також бета-каротін, крипто-ксантин, фолати та лютеїн-зеаксантин.
Фініки богаті клітковиною, містять натуральні цукри (у 100 г фініків – 63,3 г), білки, вуглеводи, жири (0,3 г) та не містять холістерол.
Інгредієнти:
- 280 г цілозернової муки,
- 2 ч.л. кориці,
- 2 ч.л. розпушувача,
- 1/2 ч.л. соди,
- 1/2 ч.л. солі,
- 1 середній спілий банан,
- 1/4 стакан оливкової олії,
- 1 стакан мигдального молока,
- 1 ч.л свіжого імбиря, натертого на дрібну тертушку,
- 200 г тертої моркви.
Глазур:
- 1/4 чашки 10% грецького йогурту,
- 3 ст.л лимонного соку,
- 1-2 ч.л меду.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 С.
- Змішайте у мисці муку, корицю, розпушувач, харчову соду та соль.
- Змішайте блендером до однорідного стану банан, фініки та оливкову олію.
- Додайте молоко та імбир. Добре перемішайте.
- Додайте натерту моркву.
- Додайте суміш з фініків та моркви до сухих інгредієнтів. Перемішайте до однорідного стану.
- Перекладіть у форму для випічки та запікайте протягом 50-55 хв. Перевіряйте готовність зубочисткою.
- Охолодіть морквяний хліб протягом 15 хв. у формі. Далі витягніть його й охолодіть повністю.
Зберігати морквяний хліб з фініками та оливковою олією можна протягом 3-5 днів при кімнатній температурі у закритій посудині.
Щоб зробити глазур, помістіть всі інгредієнти в миску та збийте виделкою. Збризніть охолоджену буханку й відразу подавайте. Глазур просочиться приблизно через годину.
Якщо ви плануєте зберігати хліб, відкладіть глазур на потім, та просто додавайте її при подачі до вже нарізаного хліба.
Смачного!