Продукти з довгим терміном придатності: що придбати, щоб заспокоїтись? Список покупок для дому, в укриття та на всі випадки життя.
Добре жити в мирі. Коли затишно вдома та спокійно на вулиці. Коли ніщо не стримує, і все йде по плану. Коли радієш своїм успіхам і насолоджуєшся корисними стравами. Так було раніше. Так буде знов. Але поки йде війна. В багатьох містах країни ще досі є проблеми з постачанням продуктів – десь більше, десь менше. Дехто поки не має можливості купувати продукти і живе завдяки гуманітарній допомозі. А хтось взагалі вимушений подовгу рятуватися в укриттях, та ще й без їжі.
Ми зібрали список продуктів з довгим терміном придатності, які мають завжди бути вдома. Так, віримо у краще. Так, віримо в ЗСУ та український народ. Так, довіряємо Господу. Так, все буде добре. АЛЕ: навіть у мирний час краще мати запас продуктів “про всяк випадок”. Бо так влаштований мозок: коли їжі вдосталь, ми відчуваємо себе безпечніше, і нам набагато легше розвивати та вдосконалювати себе, своє тіло та свій розум.
Продукти, які довго зберігаються без холодильника
Такі продукти можна закуповувати раз на рік, складати їх в кухонну шафу і забувати про них, оновлюючи кожного року. При покупці звертайте увагу на термін придатності, щоб купувати найсвіжіші.
- Квасоля та бобові (сушені): різноманітні боби (чорні, темно-сині, Ліма), квасоля (червона, біла, чорна, фіолетова), сочевиця (зелена, червона), нут, маш, горох та ін.
- Крупи: гречка, рис, перловка, булгур, кус-кус, пшоно, вівсянка, пшенична крупа, кукурудзяна крупа, манка, ячнєва, тощо.
- Макаронні вироби: з твердих сортів пшениці та цільнозернові.
- Консерви: бобові, рибні, м’ясні, овочеві та фруктові, джеми та варення.
- Сухі сніданки: гранола, мюслі, кукурудзяні пластівці.
- Горіхи: волоські (грецькі), мигдаль, фундук, кеш’ю, кедрові, фісташки, пекан, макадамія та інші. Краще уникати арахісу. Сирі горіхи корисніші за смажені, а ще корисніше перед вживанням замочувати їх у воді на 12-24 годин.
- Сухофрукти: власноруч засушені яблука, груші, сливи, абрикоси або імпортні фініки, інжир, манго та ін.
- Рослинні олії: рафіновані – зберігаються довше, на них краще готувати, для вживання у сирому вигляді корисніші нерафіновані холодного віджуму. Зберігати рослинні олії слід у темному прохолодному місці.
- Борошно. Найдовше зберігається пшеничне, а найкориснішим є гречане, кукурудзяне, житнє, мигдальне, амарантове, кокосове, цільнозернове пшеничне та лляне.
- Дитяче харчування: суміші, каші, напої, сухі сніданки.
- Напої: чай, кава, цикорій, трав’яні чаї, какао.
- Мед: домашній.
- Темний шоколад, цукор: краще тростинний жовтий, фініковий чи кокосовий.
- Сіль: йодована, гімалайська.
- Спеції та прянощі.
Продукти, які довго зберігаються в морозильній камері
Чим нижча температура в морозильній камері, тим довший термін придатності. Але не забудьте перевірити зазначений термін придатності цих продуктів перед заморожуванням, тому що деякі з них зберігаються менш ніж рік.
- Заморожені фрукти та овочі: власної заморожки чи фабричні.
- Заморожені риба та морепродукти, заморожене м’ясо.
- Вареники та млинці: з картоплею, грибами, м’ясом, сиром, вишнею, полуницею та ін.
- Пельмені та хінкалі.
- Вершкове масло та сало.
- Чорний шоколад з високим вмістом какао-бобів.
З таким наборо вдома жити буде значно спокійніше!