Чапільг

Цього разу ми приготуємо одну зі страв вайнахської кухні – чапільг.

Чапільг – це коржі з тонкого тіста на кефірі або сироватці з начинкою з картоплі, сиру або сиру і зелені, политі розтопленим вершковим маслом.

Подібні коржі готують у багатьох кухнях світу найрізноманітнішими способами, але я не бачила жодної людини, хто був би байдужий до чапільг.

Інгредієнти найдоступніші, готується
швидко, і це дуже смачно і ситно!

Інгредієнти:

  • кефір – 400 мл,
  • сода – 1 ч. л.,
  • сіль – дрібка,
  • борошно – 400-450 г (ще трохи для
    домішування),
  • вершкове масло – 100 г,
  • картопля – 600-700 г.

Приготування:

1. У велику миску просіяти борошно: чим більша миска, тим зручніше буде замісити тісто.

2. По центру зробити невелике заглиблення і влити кефір.

3. Додати сіль, соду і легкими круговими рухами замісити тісто. Важливо не забити
відразу тісто борошном, а вводити борошно в кефір поступово. Воно має вийти м’яким і злегка липнути до рук. Для найкращого результату краще перекласти тісто в пакет або контейнер і відправити в холодильник на півгодини-годину.

4. Робочу поверхню посипати борошном, викласти тісто і злегка його домішати.

5. Сформувати з тіста ковбаску, порізати на невеликі шматочки (приблизно по 100 г), кожний з яких скатати в кулю. Кількість тіста, яка потрібна для чапільг, залежить від діаметра вашої сковорідки, відповідно чим більший діаметр, тим більше тіста.

6. Готуємо начинку. Очистити картоплю від шкірки, порізати на невеликі шматочки, посолити, залити окропом і поставити на вогонь.

7. Варити до повної готовності, злити всю воду, додати трохи вершкового масла й одразу зробити пюре. Даии охолонути і можна починати збирати
чапільг.

8. Тісто розкачати у невеликий коржик, викласти пюре, скачане у вигляді кулі.

9. Края коржа зібрати навколо начинки і добре заліпити, і далі за допомогою качалки зробити тонкий корж.

10. Випікати Чапільг на розігрітій сковороді без олії по кілька хвилин з кожного боку. Після кожного коржа сковороду потрібно протерти серветкою та очистити від борошна.

11. Готові коржі змастити розтопленим вершковим маслом та порізати на сегменти.