Із Йорку з любов’ю 💌

Друзі, коли ви чуєте слово “пудинг”, що ви собі уявляєте?

Я завжди вважала, що пудинг – це такий солодкий десерт. І коли мені, під час мандрівки Англією, запропонували скуштувати йоркширський пудинг, я очікувала продегустувати якийсь місцевий десерт. Але не тут то було!

Як виявилось, йоркширський пудинг (Yorkshire pudding) – це національна страва графства Йоркшир. Але, він являє собою не десерт, а легку повітряну не солодку булочку. Зазвичай такі пудинги подають під час недільного обіду (Sunday Roast), який складається з ростбіфа (жареного м’яса), жареної картоплі або картопляного пюре, різних овочів та йоркширського пудингу.

Недільний обід (Sunday Roast)

Як відомо, Велика Британія – це країна багатовікових традицій.

Недільний обід (Sunday Roast) – це одна з улюблених традицій британців та частина британської культури. Традиція недільного обіду вплинула на культуру харчування у всьому англомовному світі, особливо, в Австралії, Новій Зеландії, Канаді, Південній Америці та Південній Африці.

Недільна церковна служба є багатовіковою традицією не тільки Великої Британії, але й усього європейського континенту.

Є два цікавих історичних момента у походженні традиції недільного обіду.

У п’ятницю, англіканці та багато католиків традиційно утримуються від вживання м’яса, а вживають лише рибу. А ось, у неділю, на відміну від п’ятниці, вживання усіх видів м’яса та молочних продуктів, дозволено. Це відбувається тому, що є така традиція поститись перед недільною службою, тому після неї слід пообідати.

Це призвело до появи британської традиції “рибної п’ятниці”, яка до сих пір розповсюджена у ресторанах та рибних магазинах Великої Британії, особливо, під час поста.

На згадку про те, що у неділю не можна їсти м’ясо, було створено недільний обід та традицію вживати м’ясні страви, на знак святкування .

Залишки їжі від Sunday Roast традиційно складали основу страв, які готують наступного тижня.

У пабах під час недільного обіду йоркширські пудинги подають з соусом-підливою gravy та з ростбіфом, запеченою яловичиною та овочами.

Також йоркширські пудинги є невід’ємною частиною традиційного різдвяного обіду.

Ось традиційний рецепт йоркширського пудінгу.

Час підготовки: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Інгредієнти (на 12 шт.):

  • молоко – 280 мл,
  • пшеничне борошно – 1 ст.л.,
  • сіль – 1/4 ч.л.,
  • яйця – 3 шт.,
  • олія соняшникова рафінована – 12 ч.л.

Приготування:

1. До яєць додати сіль, молоко та просіяне борошно.

2. Усе перемішати до однорідності та трохи взбити. Залишити тісто на 30 хв., щоб воно підійшло.

3. У цей час поставити форми для випікання у розігріту духовку.

4. Через 15 хв. витягніть форми та налийте на дно кожної трохи олії та знов поставте у духовку. Необхідно, щоб олія дуже добре розігрілося та було гарячим. Зачекайте 3 хв.

5. Дістаньте форми та швидко розлийте тісто, не більше ніж на половину. Поставте форму у розігріту духовку 15-20 хв. при температурі 220С.

Увага! Під час приготування не відкривати дверцята духовки!

6. Готовність можна перевірити по тому, як добре піднялись булочки та по їх золотистому кольору.

Все! Традиційні йоркширські пудинги готові! Дістаньте їх з форм. Робиться це дуже легко.