Гарбузовий гратен з морепродуктами під соусом Бешамель

Коли за вікном осінь, холоднішає та день стає коротшим – час приготувати смачну, просту та дуже ніжну страву – гратен, а ось яким саме він буде вирішувати вам. Мій улюблений – це гарбузовий гратен з морепродуктами під соусом Бешамель. Морепродукти ідеально пасують до цієї простої, практичної та дуже смачної страви.

Історія гратену нараховує майже 300 років, народжений він у Дофіне (фр. Dauphiné) – це така історична область Франції, яка включає нинішні департаменти Ізер та Верхні Альпи.

Гратен Дофінуа – це страва, яку селяни готували з тих продуктів, які завжди були у наявності: посуд натирали гвоздикою та часником, тоненько нарізали картоплю, заливали її молоком чи вершками та запікали.

Протягом століть рецепт удосконалювали. У наш час існує безліч різних варіацій гратену: із соусом бешамель, з молоком, вершками та яйцями, з сиром … У кожного є свій улюблений рецепт!

Гратен – це ідеальне рішення, особливо, якщо у вас є залишки продуктів та ви не знаєте, що з ними робити. Для гратену підійде все: овочі, м’ясо, риба, крохмалисті продукти і навіть фрукти! Головне – це верхня сирна скоринка, яка контрастуватиме з основними продуктами гратену, адже смак сиру та його консистенція може бути різною. Особливо смачний гратен з сиром Пармезан чи Грюйєр. А якщо ви вирішите приготувати фруктовий гратен, не забудьте подати його з кремом Сабайон або з мигдальним чи фундуковим кремом – він творить справжнє диво.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 500 г,
  • твердий сир (типу Пармезан чи Грюйєр) – 50 г,
  • вершки – 50 мл,
  • морепродукти – 100-150 г,
  • вершкове масло – 1 ч.л.,
  • часник – 2 зубчика,
  • прованські трави – 1/4 ч.л.,
  • сіль, перець – за смаком.

Соус Бешамель:

  • вершки 10% – 200 мл,
  • вода – 300 мл,
  • цибуля – 50 г,
  • вершкове масло – 30 г,
  • борошно – 30 г,
  • лавровий лист – 1 шт.,
  • чорний перець – 5-7 горошин,
  • мелений мускатний горіх – 1/4 ч.л.,
  • сіль – 2 дрібки.

Приготування:

1. Готуємо соус Бешамель

Цибулю порізати невеликими кубиками.
Змішати вершки з водою.
Додати порізану цибулю та спеції (лавровий лист, чорний перець, мелений мускатний горіх та сіль).
Довести до кипіння, проварити 2-3 хвилини на слабкому вогні. Процідити молоко, цибулю та спеції викинути.
Розтопити вершкове масло, додати борошно, обсмажити до золотистого кольору. Додати молоко. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок (виделкою або блендером).

2. Гарбуз порізати тонкими скибочками. На дно форми налити трохи соусу, викласти гарбуз, знову соус, знову гарбуз, знову соус і т.п. Зверху посипати тертим сиром. Поставити у розігріту духовку. Випікати 25-30 хвилин.

3. Морепродукти залити окропом. Часник розчавити ножем, обсмажити на невеликому вогні на вершковому маслі, обсмажений часник – викинути. Додати морепродукти. Посипати прованськими травами. Залити вершками. Посолити.

Смачного!