Вітамін B2 (рибофлавін) бере участь в обміні білків, жирів та вуглеводів, нормалізує функцію нервової системи, печінки, покращує кровотворення.
Продукти з вітаміном В2 слід постійно вживати при частих стресах.
Недостачу вітаміна В2 провокує:
- харчування з недостатньою кількістю білків;
- різке зниження споживання молока та молочних продуктів;
- фізична та нервова напруга;
- тривалий прийом ліків (акрихіну та його похідних);
- захворювання кишечника, печінки та підшлункової залози.
Ознаки гіповітамінозу В2:
- ураження слизової оболонки губ зі злущуванням епітелію та тріщинами на губах,
- стоматит,
- запалення язика,
- ураження шкіри, схоже на екзему,
- кон’юнктивіт,
- світлобоязнь,
- сльозотечу,
- зниження зору.
Найбільше вітаміну В2 міститься:
- у продуктах тваринного походження: яйцях, м’ясі, печінці, нирках, рибі, молочних продуктах, сирі,
- у листових зелених овочах, особливо в капусті броколі, шпинаті,
- у дріжджах.
Рибофлавін сприяє засвоєнню заліза та його збереженню в організмі.
Промені, особливо ультрафіолетові, та луги руйнують вітамін В2. Також йому
«протипоказані» вода (рибофлавін розчиняється в рідинах, що використовуються для приготування їжі), жіночі гормони естрогени та алкоголь.