Вітамін В2 (рибофлавін)

vitamin_b2_ryboflavin

Вітамін B2 (рибофлавін) бере участь в обміні білків, жирів та вуглеводів, нормалізує функцію нервової системи, печінки, покращує кровотворення.

Продукти з вітаміном В2 слід постійно вживати при частих стресах.

Недостачу вітаміна В2 провокує:

  • харчування з недостатньою кількістю білків;
  • різке зниження споживання молока та молочних продуктів;
  • фізична та нервова напруга;
  • тривалий прийом ліків (акрихіну та його похідних);
  • захворювання кишечника, печінки та підшлункової залози.

Ознаки гіповітамінозу В2:

  • ураження слизової оболонки губ зі злущуванням епітелію та тріщинами на губах,
  • стоматит,
  • запалення язика,
  • ураження шкіри, схоже на екзему,
  • кон’юнктивіт,
  • світлобоязнь,
  • сльозотечу,
  • зниження зору.

Найбільше вітаміну В2 міститься:

  • у продуктах тваринного походження: яйцях, м’ясі, печінці, нирках, рибі, молочних продуктах, сирі,
  • у листових зелених овочах, особливо в капусті броколі, шпинаті,
  • у дріжджах.

Рибофлавін сприяє засвоєнню заліза та його збереженню в організмі.

Промені, особливо ультрафіолетові, та луги руйнують вітамін В2. Також йому
«протипоказані» вода (рибофлавін розчиняється в рідинах, що використовуються для приготування їжі), жіночі гормони естрогени та алкоголь.