Чатні – це традиційний пряний індійський соус з фруктів та / або овочей. Чатні може бути сирим, вареним, його можна їсти відразу, а можна заготовити наперед.
Чатні – це поєднання солодкого та кислого. Окрім одного чи декількох фруктів, у чатні додають цибулю, часник, імбир та різні спеції. Традиційно чатні готують з манго, а європейські господині швидко навчились готувати чатні з місцевих овочів та фруктів, наприклад, зі спілих та зелених томатів, буряка, яблук, аґрусу, ревеню та ін.
Чатні з буряка з імбиром
Для приготування чатні з буряка з імбиром нам знадобиться:
- 300 г буряка
- 600 г яблук
- 2 невеликі цибулини шалот (або червоний)
- 3-4 см кореня свіжого імбиру
- 3 ст.л кокосового цукру
- 75 мл яблучного оцту
- 1/2 ч.л. меленої кориці
- ½ ч.л. солі
- ½ ч.л. порошку мускатного горіха
- ¼ ч.л. червоного пекучого перцю
Приготування:
- Буряк відварити альденте, почистити та дрібно нарізати.
- Яблука почистити та дрібно нарізати.
- Цибулю нарізати півкільцями.
- Корінь свіжого імбиря дрібно нарізати.
- Яблучний оцет, цукор та спеції додати у велику каструлю та поставити на середній вогонь. Розчиніть цукор, стежте, щоб оцет не закипав.
- Додайте інші інгредієнти і готуйте приблизно 25-30 хвилин, періодично помішуючи, поки основна частина рідини не википить.
- Дайте чатні охолонути, перекладіть в чисту банку. Зберігайте в холодильнику і подавайте завжди холодним.
P.S. Якщо після приготування вам здасться, що чатні занадто кислий, то можна додати чайну ложку меду в ще теплу суміш.