В організмі з вітаміну В4 (холін) синтезується найважливіший передавач нервового імпульсу – ацетилхолін.
Вітамін В4 (холін) покращує пам’ять, впливає на вуглеводний обмін, регулюючи рівень інсуліну в організмі.
Вітамін В4 виробляється в організмі і у здорової людини зазвичай його нестачі не буває.
Відсутність холіну в їжі призводить до відкладення жиру в печінці, ураження нирок та кровотеч. Він міститься у багатьох продуктах та його недолік в організмі проявляється дуже рідко.
Симптоми нестачі вітаміну В4: непереносимість жиру (діарея та метеоризм при з’їданні жиру), підвищення тиску, погіршення росту, виразки шлунка, зміни серцевого ритму, недостатність печінкової та ниркової функцій.
Найбільше його в яйцях, печінці, соєвих бобах, вівсянці, цвітній та білокачанній капусті, арахісі.
Вітамі В4 (холін) є складовою лецитину, тобто є у всіх продуктах, де у складі є лецитин.