У цій статті ми познайомимось з історією появи чізкейка та приготуємо чізкейк з авокадо.
Історія чізкейка
Ніжний, несолодкий вершковий сир на основі печива та вершкового масла. Чізкейк цінують за незвичний смак. Батьківщиною чізкейка вважають США, а Нью-йоркський чізкейк вважають класичним. Але, не все так просто. Історія створення чізкейка сягає Античних часів.
Згідно однієї версії, сирний пиріг винайшли давні греки з острова Самос. Вперше рецепт описав античний письменник Афіней приблизно так: сир розтерти, змішати з медом та мукою, запекти. Згідно іншої версії, автором рецепту є грецький лікар Аеджіміус.
Античні греки дуже любили чізкейки та подавали їх виключно на свята, такі як весілля чи перемога в Олімпійських іграх.
Коли Стародавню Грецію захватила Римська Імперія, римляне перейняли у греків багато чого, у тому числі незвичний сирний пиріг. За легендою, сам Юлій Цезар обожнював цей десерт, а римська знать ввежала гарним тоном подати чізкейк до столу.
Римська Імперія постійно розширювалась та в 43 році н.е. розпочала серію походів на Британію. Так історія появи чізкейку перекочувала на Британські острови.
У британській кулінарнії літературі в 1390-хх роках вперше згадується більш сучасний рецепт цього десера. Через цей факт деякі британські кондитери вважають родиною чізкейка саме Англію.
У XVIII столітті рецепт зазнав ще більших змін.Англійські переселенці взяли з собою в новий дім за океаном рецепт цього смачного пирога.
Історія сучасного чізкейка почалась з 1872 року, коли американський фермер з Нью-Йорка Вільям Лоренс намагався повторити рецепт французького сиру Neufchâtel, але отрима дещо абсолютно нове.
Через три роки Лоуренс почав продавати свій сир Філадельфія у місцевих магазинах. Цим сиром зацікавилась крупна компанія “Крафт Чіз” та з 1928 року м’який сир почали продавати по всій Америці під цим брендом.
У 1929 році власник нью-йоркського ресторана Turf Арнольд Рубен спробував робити сирний десерт з нового м’якого сиру “Філадельфія”. Десерт вийшов дуже смачним. З цього момента популярність чізкейка почала зростати та вийшла далеко за кордонами США.
Чізкейк з авокадо
Начинка цього чізкейку – класична, готується на основі традиційного вершкового сиру. Але, за рахунок додавання до сиру авокадо, вона набуває приємного вишуканого зеленого відтінку. За бажанням можна прикрасити чізкейк скибочками цитрусів та листочками м’яти або лимонною цедрою.
Інгредієнти:
Для основи:
- 300 г солодкого пісочного печива
- пара дрібок солі
- 100 г вершкового масла
Для начинки:
- 2 великих стиглих авокадо
- 1 лайм або ½ лимона
- 400 г вершкового сиру «Філадельфія»
- 3½ ст. л. цукрової пудри
- цедра лайма або лимона для прикраси
Приготування:
Основа:
- Подрібнити печиво в кухонному комбайні, пересипати в миску та додати дрібку солі.
- Розтопити вершкове масло та остудити до теплого стану.
- Змішати з печивом – готова суміш має нагадувати вологий пісок.
- Викласти у форму рівним шаром, утрамбувати та охолодити.
Начинка:
- Очистити авокадо, крупно нарізать м’якоть, покласти у кухонний комбайн.
- Додати сік лайма або лимона.
- Подрібнити авокадо у пюре.
- Додати вершковий сир та цукрову пудру, збити до однорідності.
Далі:
- Викласти сирну начинку з авокадо на основу, розрівняти та поставити у холодильник мінімум на 2 години, щоб вона добре застигла.
- Перед подачею посипати поверхню чизкейку цедрою лайма або лимона.
Якщо хочете перетворити чізкейк на повноцінний вишуканий десерт, наприклад, щоб подати його до святкового столу, можна прикрасити чізкейк парою ложок жирних вершків, збитих з дрібно натертою цедрою лайма або лимона та невеликою кількістю цукрової пудри, тільки зовсім трохи, щоб не перебити смак чізкейку.