Сир вважається найбільш біологічно повноцінним продуктом, тому що саме сир містить незамінні амінокислоти, які не синтезуються нашим організмом, а вживаються з їжею і є основою побудови всіх білків нашого організму.
Сири відрізняються високим вмістом білків (до 25%), молочного жиру (до 60%) та мінеральних речовин (до 3,5%, крім кухонної солі). Білки сиру краще засвоюються організмом, ніж молочні. Екстрактивні речовини сирів сприятливо впливають на травні залози, збуджують апетит.
Сири містять вітаміни A, групи, С, D, E. При чому склад може різнитися залежно від виду молока. З мікро та макроелементів є кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, цинк, сірка, залізо, мідьселен, марганець, іноді є йод… Залежно від вмісту жиру та білка енергоцінність сиру значно коливається.
Сир є як би концентратом молока: білки, жири, мінеральні речовини містяться в ньому приблизно в тих же пропорціях, високо вміст кальцію і фосфору, які знаходяться в сирі в оптимально збалансованому співвідношенні.
Сир визнаний корисним продуктом, якщо виробник не додав невирішені добавки.
У чому користь сиру
- впливає на зір, шкіру,
- є антиоксидантом,
- покращує роботу мозку та розвиває пам’ять,
- є профілактикою остеопорозу, важливий при переломах кісток,
- незамінний для зубів,
- завдяки фосфору та фосфорній кислоті забезпечує процес протікання різних хімічних реакцій клітин
- кальцій є важливим для дитячого та підліткового харчування для регулювання росту, формування скелета, незамінний при вагітності та лактації (100–150 г/добу),
- забезпечує обмін речовин в організмі,
- виявлено позитивний вплив сиру на сновидіння та боротьбу з безсонням, особливо такого сиру, як Моцарелла.
Поживні речовини, що містяться в сирі, засвоюються організмом майже повністю (98–99 %), тому сир рекомендується вживати всім категоріям людей, від немовлят до літніх.
Нижче наведена калорійність сирів та інших молочних продуктів (на 100 г):
- олія топлена – 892,
- масло вершкове – 748,
- олія селянська солона – 647,
- олія селянська несолона – 661,
- олія бутербродна – 556,
- молоко сухе незбиране – 475,
- сир швейцарський – 396,
- сир пармезан – 382,
- сир чеддер – 380,
- сир ементальський – 372,
- сир російський – 371,
- сир плавлений 60% – 366,
- сир гауда 45% – 365,
- сир мюнстер – 365,
- сир голландський – 361,
- сир розсільний – 356,
- сир осетинський – 356,
- сир ковбасний копчений – 352,
- сир костромський – 343,
- сирки та сиркова маса – 340,
- вершки 35% – 336,
- сир рокфор – 335,
- сир пошехонський – 334,
- сир тільтизер – 334,
- сир камамбер – 324,
- сир латвійський – 316,
- молоко згущене з цукром – 315,
- сир маасдам – 314,
- сир едам – 313,
- сир моцарелла – 299,
- сир дор блю – 298,
- бринза 50% – 298,
- сметана 30% – 293,
- сир сулугуні – 286,
- сир ковбасний – 275,
- сир адигейський – 264,
- бринза з коров’ячого молока – 262,
- сметана 25% – 250,
- сир литовський – 250,
- сир жирний – 226,
- сметана 20% – 206,
- вершки 20% – 205,
- сметана 15% – 162,
- сир напівжирний – 156,
- молоко згущене – 135,
- вершки 10% – 118,
- сметана 10% – 116,
- йогурт 6% – 92,
- сир нежирний – 86,
- сир дієтичний – 86,
- ряжанка 6% – 85,
- молоко топлене 6% – 84,
- молоко ацидофільне – 83,
- йогурт 3,2% – 68,
- ряжанка 4% – 67,
- молоко топлене 4% – 67,
- молоко козяче – 67,
- кислого молока 3,2% – 59,
- кефір 3,2% – 59,
- молоко 3,2% – 58,
- йогурт 1,5% – 57,
- ряжанка 2,5% – 54,
- кислого молока 2,5% – 53,
- кефір 2,5% – 53,
- молоко 2,5% – 53,
- молоко 1,5% – 44,
- кислого молока 1% – 40,
- ряжанка 1% – 40,
- кефір 1% – 40,
- молоко топлене 1% – 40.