Вона з півдня, багата на вітаміни, має медовий смак і ніжну м’якоть, коли незріла – дуже терпка… а взагалі помаранчевого кольору та кругла … не фрукт, не овоч, а ягода… латиною diospyros, що в перекладі значить “їжа Богів”… дуже любить тепло і дозріває в тропічному кліматі … і в нас є лише 2 місяці, щоб встигнути насолодитись смаком ...
Про що я? Ну, звісно, про дуже корисну та смачну хурму. В цій статті ви дізнаєтесь, які є сорти хурми, як обрати дозрілу хурму, в чому користь хурми та навчимось готувати салат з хурми та кус-кус з хурмою.
Які є сорти хурми
Різноманітність сортів та смаків хурми вражає:
- королівська – найбільша, дайте їй кілька діб полежати в теплі і ви відчуєте всю її в’язкість, аромат та терпкість,
- корольок – має середній рівень в’язкості і терпкості,
- чорне яблуко або шоколадна – найбільш ароматна та запашна, коричневого кольору та має форму помідора,
- факел – кругла, яскрава, трохи червонуватого кольору, м’яка та дрібна,
- інжирна – за кольором, смаком, ароматом і формою схожа на інжир та дуже м’яка.
Як обрати дозрілу хурму
Дозріла хурма – м’яка, з твердою і гладкою шкіркою, з коричневими пелюстками, м’якіть – желеподібна, бочка – м’які, плодоніжка – суха та потемніла, у деяких сортах є коричневі смужки на шкірці, на смак практично не відчувається в’язкість і терпкість.
В чому користь хурми
- хурма є природним джерелом вітаміну A: чим яскравіше колір хурми, тим вітаміну А більше,
- хурма багата калієвими солями, які є корисними для серцево-судинної системи,
- хурма виводить солі натрію,
- хурму можна використовувати як зміцнювальний засіб при розладах кишковика,
- хурма – відмінний сечогінний засіб,
- вживання хурми підвищує імунітет, який восени знижується у всіх людей,
- хурму можна використовувати як компонент масок для проблемної шкіри,
- хурма сприяє загоєнню ранок, очищає шкіру,
- хурма містить велику кількість антиоксидантів – це сприяє зв’язуванню вільних радикалів, які руйнують клітинну структуру,
- у хурмі багато харчових волокон і більше вітаміну С, ніж в яблуках,
- хурма – профілактичний засіб від атеросклерозу.
Салат з хурмою та сиром
Інгредієнти:
- хурма – 1 шт.,
- тертий сир – 2 ст.л.,
- суміш салатного листя – 40 г,
- горіхи – за смаком,
- заправка: 1 ст.л оливкової олії + 1 ч.л меду + 1 ч.л лимонного соку + 1 ч.л дижонської гірчиці + сіль + чорний перець.
Приготування:
- Змішати інгредієнти для заправки вінчиком.
- Хурму порізати великими кусками.
- Салатне листя порвати руками.
- Змішати хурму з салатним листям.
- Посипати тертим сиром та подрібненими горіхами.
- Полити заправкою.
Хурма, запечена з кускусом
Інгредієнти:
- тверда хурма – 2 шт.,
- запарений кус-кус – 80 г,
- цибуля – 1 шт.,
- чорнослив – 20 г,
- бекон – 50 г,
- соєвий соус – 1 ст.л,
- олія – 1 ст.л.
Приготування:
- Кус-кус залити кип’ятком і залишити на 5 хвилин.
- Цибулю і бекон дрібно порізати та обсмажити на олії.
- Чорнослив запарити та дрібно порізати.
- Змішати кус-кус з чорносливом, цибулею та беконом, додати соєвий соус. Перемішати.
- У хурми зрізати верхівку, видалити м’якоть (з неї можна приготувати салат за рецептом вище) та залишити стінки товщиною 5-6 мм.
- Наповнити хурму начинкою.
- Випікати при температурі 200С протягом 20-25 хв, можна менше, щоб вона не втратила форму.
І трохи сонця на початку зими – готово! Подавати у гарячому вигляді та доброму настрої.