Морквяний хліб з фініками та оливковою олією

Рецепт цього простого домашнього морквяного хліба з фініками та оливковою олією чудово підходить для тих, хто піклується про своє здоров’я та дотримується здорового способу життя. Також морквяний хліб з фініками сподобається тим, хто просто хоче зробити своє меню більш різноманітним.

Морквяний хліб з фініками та оливковою олією готується дуже просто. Краще його готувати у звичайній духовці.

Корисні властивості моркви

Морква – це дивовижний продукт, який має велику кількість корисних властивостей. Цей овоч відомий ще з часів Русі не тільки як смачний овоч, але й як корисна рослина, яка допомагає при боротьбі з різноманітними хворобами.

Морква не калорійна – усього 35 ккал на 100 г. Саме тому морква часто входить в різні дієти.

Морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів та мікроелементів: PP, A, вітаміни групи В, C, E, H та K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор, селен, молібден, бор, ванідій, літій, кобальт, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сіра.

Фініки

Фініки – це плоди фінікової пальми.

Фініки містять багато корисних речовин, вітамінів та мінералів: цінні флаваноїди, поліфеноли, антиоксиданти, таніни, вітамін А, вітаміни групи В, С, Е, К, йод, залізо, калій, кальцій, магній, марганець, фосфор, цинк, а також бета-каротін, крипто-ксантин, фолати та лютеїн-зеаксантин.

Фініки богаті клітковиною, містять натуральні цукри (у 100 г фініків – 63,3 г), білки, вуглеводи, жири (0,3 г) та не містять холістерол.

Інгредієнти:

  • 280 г цілозернової муки,
  • 2 ч.л. кориці,
  • 2 ч.л. розпушувача,
  • 1/2 ч.л. соди,
  • 1/2 ч.л. солі,
  • 1 середній спілий банан,
  • 1/4 стакан оливкової олії,
  • 1 стакан мигдального молока,
  • 1 ч.л свіжого імбиря, натертого на дрібну тертушку,
  • 200 г тертої моркви.

Глазур:

  • 1/4 чашки 10% грецького йогурту,
  • 3 ст.л лимонного соку,
  • 1-2 ч.л меду.

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 С.
  2. Змішайте у мисці муку, корицю, розпушувач, харчову соду та соль.
  3. Змішайте блендером до однорідного стану банан, фініки та оливкову олію.
  4. Додайте молоко та імбир. Добре перемішайте.
  5. Додайте натерту моркву.
  6. Додайте суміш з фініків та моркви до сухих інгредієнтів. Перемішайте до однорідного стану.
  7. Перекладіть у форму для випічки та запікайте протягом 50-55 хв. Перевіряйте готовність зубочисткою.
  8. Охолодіть морквяний хліб протягом 15 хв. у формі. Далі витягніть його й охолодіть повністю.

Зберігати морквяний хліб з фініками та оливковою олією можна протягом 3-5 днів при кімнатній температурі у закритій посудині.

Щоб зробити глазур, помістіть всі інгредієнти в миску та збийте виделкою. Збризніть охолоджену буханку й відразу подавайте. Глазур просочиться приблизно через годину.

Якщо ви плануєте зберігати хліб, відкладіть глазур на потім, та просто додавайте її при подачі до вже нарізаного хліба.

Смачного!