Кускус з мідіями

Класичною арабською мовою “кускус”, у Тунісі – “косксі” або “кусексі”, в Єгипті – “кускус”, у Марокко – “сексу” або “кесксу”, бербери кажуть “кескес”, в Алжирі кажуть “сексу” або “таам”. Останнє слово перекладається як “їжа” з місцевого діалекту, що явно нам показує, що кускус – це головне блюдо країни. Давайте розбиратись, що ж це за така національна страва кількох країн.

Цього разу ми мандруватимемо країнами Магрибу. Магриб («там, де захід Сонця», тобто захід) – традиційна назва Тунісу, Марокко, Алжиру та частина Іспанії, яка була завойована арабами. Отже, країни Магрибу – це країни Північної Африки, які розташовані на захід від Єгипту.

На кулінарні особливості того чи іншого регіону впливає багато факторів. Це і відносини з сусідніми країнами та взаємодія з ними, географічне розташування регіону, ім’ям якого називається кухня, і економічний стан, і історичні події.

Сьогодні ми приготуємо одну зі страв Магрибської кухні – Кускус з мідіями. А може вже і французької, завдяки великій кількості мігрантів з країн Магрибу, які привезли кускус до Франції, кускус вже став національною стравою Франції.

Дещо про кускус

Кускус буває житнім та пшеничним. Пшеничний кускус роблять з муки твердих сортів пшениці.

Кускус буває 3 розмірів: великий, середній та малий. 

Складно сказати, коли придумали це блюдо. Перша письмова згадка відноситься до 13 століття, у “Куховарській книзі Магрибу та Андалусії” (автор цього твору невідомий), кускус описується як “блюдо відоме всьому світу”. Це говорить нам про те, що кускус був дуже розповсюдженим у той час.

Раніше кускус кожна сім’я заготовлювала сама. Як тільки збирали урожай пшениці, починалося виготовлення кускусу: розгортали тісто, сушили, перетирали в дрібні крупинки, а після зсипали на зберігання в величезні глиняні горщики і їли це потім весь рік.

Свого часу для магрибських бідняків кускус був єдиним доступним засобом втамування голоду.

Дещо про мідії

Користь морепродуктів відома давно. Вони є цінним поживним продуктом і містять велику кількість корисних речовин. У будь якому магазині їх можна придбати заморожені чи у спеціалізованих магазинах – свіжі.

100 г мідій містить: 11,5 г білка, 2 г жирів, 3,3 г вуглеводів, лише 77 калорій та поліненасичені жирні Омега-3, Омега-6 кислоти, які покращають роботу мозку.

У чому користь мідій

М’ясо мідій – чистий високоякісний білок, який має унікальний склад біологічно активних речовин, що здатні стимулювати імунну систему людини.

М’ясо мідій є природним антиоксидантом. Білок мідій містить близько 20 амінокислот, до складу яких входять: біологічно активні речовини, ферменти, які сприяють поліпшенню травлення, цинк, марганець, йод, кобальт, мідь, вітаміни В2, В6, В1, РР, Е і D.

М’ясо мідій рекомендують вживати при різних захворюваннях крові та при підвищеній радіації. Воно незамінне для відновлення після хвороби, зміцнення м’язової системи і профілактики атеросклерозу.

Страви з мідій показані людям з надмірною вагою: низькокалорійне м’ясо молюсків добре поєднується з більшістю продуктів і сприяє їх швидкому засвоєнню.

М’ясо мідій рекомендують спортсменам і людям, які мають напружену роботу, оскільки молюски містять мінімальну кількість жиру і багато білків.

Інгредієнти:

  • 100 г кускуса,
  • 100 г мідій,
  • цедра лимона,
  • лимонний сік,
  • 1 ст.л оливкової олії,
  • 1 ст.л вершкового масла,
  • сіль, перець, приправу для мідій.

Приготування:

  1. Кускус залити кропом, запарити під кришкою 7-10 хв.
  2. Розморозити мідії.
  3. Розтопити вершкове масло, обсмажити мідії протягом 5-7 хв.
  4. Додати сіль, перець, приправу для мідій.
  5. Наприкінці додати кускус, лимонний сік та цедру лимона.
  6. Накрити кришкою та дати настоятись протягом 5-7 хвилин.
No Comments Yet

Comments are closed